Прекинут штрајк глађу у "Зорки"

Радници шабачке фабрике "Зорка" прекинули десетодневни штрајк глађу након разговора с владиком Лаврентијем. Владика је радницима објаснио да штрајк глађу води ка греху самоубиства, а да постоје и други начини протеста.

Бивши радници шабачке фабрике „Зорка минерална ђубрива" прекинули су данас штрајк глађу након 10 дана, пошто их је епископ шабачки Лаврентије замолио да то учине.

"Он нам је објаснио да штрајк глађу води ка греху самоубиства, а да постоје и други начини протеста, и ми смо га послушали", рекао је агенцији Бета један од лидера протеста, Радосав Јаковљевић.

Јаковљевић је додао да је штрајк глађу наставио само један радник, али да очекује да ће и он послушати шабачког владику.

Група од 10 бивших радника "Зорке" почели су штрајк глађу у понедељак 7. децембра, а један од радника је након седам дана задржан у шабачкој Општој болници због проблема са срчаним мишићем.

Бивши радници захтевају исплату зарада за период пре приватизације у укупном износу од 530 милиона динара, а за тај дуг имају извршне судске пресуде.

Дуг је настао у периоду од 1998. до 2004. године, а просечно се радницима дугује 13 плата.

Фабрику "Зорка - минерална ђубрива" купила је крајем јула ове године новосадска "Викторија група" за 3,4 милиона евра, али без обавеза према бившим радницима.

Бивши радници почели су протесте пред Општинским судом у Шапцу у августу, а затим су се у новембру преселили у фабрику и блокирали путне правце ка "Фармаком МБ Екса" и погону за производњу киселина.

Они су блокирали и железнички саобраћај кроз круг те фабрике ка фабрици белих лимова компаније "Ју-Ес стил Србија".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 08. октобар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи