Међународни дан људских права

Oве године, Међународни дан људских права посвећен борби против дискриминације. Србија у области заштите људских права знатно напредовала, навео министар Чиплић. Србија не сме да зажмури на тежак положај оних који су избегли, поручио Расим Љајић.

Међународни дан људских права, 10. децембар ове године посвећен је борби против дискриминације.

Министар рада и социјалне политике Расим Љајић изјавио је да Србија, на Међународни дан људских права, "не сме да зажмури на тежак положај оних који су избегли или протерани са својих огњишта".

На свечаном отварању Дома за старе у ужичком насељу Забучје, Љајић је обећао да Србија неће престати да се бави правима избеглица и расељених особа, како на повратак и право на напуштену имовину, тако и на интеграцију у земљу у коју су дошли.

Министар за људска и мањинска права Светозар Чиплић поводом Међународног дана заштите људски права изјавио да је Србија у области заштите људских права знатно напредовала, али да је потребно даље унапредити механизме и институције које ту заштиту обезбеђују.

"Србија спада у круг цивилизацијских држава које, попут развијених држава европске демократије, у довољној мери штите, гарантују и промовишу људска права", рекао је Чиплић.

Истакавши да Србија има уставне оквире и гаранције за заштиту људских права, Чиплић је указао да основни проблем, с којим се Србија у том домену суочава, јесте у механизмима и институцијама заштите.

"Кључ заштите људских права је у ефикасности свих оних који посматрају и алармирају јавност, попут омбудсмана, оних који покушавају да унапреде правни систем и оних који меродавно могу да пруже заштиту, а то су судови", рекао је Чиплић.

Одговор на неме крике

Поводом Међународног дана људских права, Уједињене нације организовале су скуп у Студентском културном центру у Београду, где су представљени резултати истраживања под називом "Одговор на неме крике" и где су учесници говорили колико је битно да се боримо против насиља над женама.

Представница канцеларије УН у Србији Јудита Рајхенберг подсетила је да је, иако је Декларација о људским правима усвојена још пре 61 године, прави помак када је у питању заштита права жена начињен тек пре 30 година, када је усвојена Конвенција УН о укидању дискриминације над женама.

Рајхенберг је додала да је од тада дошло до неповратних, иако спорих промена и навела да се од 2001. године насиље над женама третира као злочин против човечности.

"Ове године УН у Србији обележавају Међународни дан људских права с акцентом на проблем дискриминације жена, што је праћено и кампањом 'Шеснаест дана активизма против насиља над женама' ", рекла је Рајхенберг.

Заменик шефа делегације Европске комисије у Србији Адриано Мартинс указао је да је поштовање људских права и развој демократских институција први стуб политичких критеријума које све земље морају да испуне уколико желе да се прикључе ЕУ.

Србија - кућа за све

Ружица Ђинђић указала је да су жене у Србији често затворене иза зачараног зида лажног морала и нагласила да прећутати злочин значи и бити саучесник у њему.

"Пружајући помоћ женама које су жртве било ког вида насиља, ми помажемо себи, проналазимо у себи оне често потиснуте слојеве људскости, хуманости и племенитости и тако свесно учествујемо у нечему што је део изградње једне нове Србије, која је кућа за све људе који у њој живе и за генерације које ће наследити нас, али и која ће памтити наша дела и вредновати их оним објективним и прецизним мерилом које називамо судом историје", рекла је Ружица Ђинђић.

Заштитник грађана Саша Јанковић рекао је да се велики број притужби грађана односи на кршење социјалних и радних права, мањинских права као и на спорост судских поступака.

Јанковић је подвукао да охрабрује то што држава у последње време показује да озбиљно намерава да се бори против насиља у друштву, корупције и других сличних појава које оптерећују државу, али да је добро и то што и сами грађани све више почињу да буду свесни неких својих права које им припадају - попут права на чисту животну средину.

На мети дискриминације - најрањивије групе

Генерални секретар УН Бан Ки Мун рекао је поводом Дана људских права да су на мети дискриминације појединци и групе које су најрањивије, попут инвалида, жена и девојака, сиромашних, емиграната, припадника мањина и свих оних за које се верује да су другачији од већине.

"Те жртве дискриминиције нису саме, Уједињене нације су уз њих и посвећене су заштити права свих, а посебно најугроженијих", рекао је Бан, наводи се на сајту УН.

На данашњи дан 1948. године Генерална скупштина УН усвојила је Универзалну декларацију о људским правима, а током година створена читава мрежа механизама за заштиту људских права и борбу против њиховог кршења.

У првом члану декларације је истакнуто: "Сви људи су рођени слободни, с једнаким достојанством и правима".

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи