Преглед штампе (09. 12. 2009.)

Политика: Нови аргументи за оцену уставности медијског закона, Новости: Скупљи киловати за Нову годину, Блиц: У 2010. пад цена хране, намештаја и компјутера, Press: Завршена истрага: Тужилац одлучује о Цеци!, пише дневна штампа

Нови аргументи за оцену уставности медијског закона

Заштитник грађана Саша Јанковић, на чији предлог је Уставни суд Србије у октобру покренуо поступак за оцену уставности измењеног и допуњеног Закона о јавном информисању, упутио је том суду и додатну документацију. Реч је о анализи уставности тог закона коју је за потребе Удружења новинара Србије сачинила адвокатска канцеларија „Ковингтон и Берлинг" из Вашингтона.

- Поступак дозвољава да све што доприноси правилној и потпуној оцени суда и може бити од користи, у сваком моменту може да се упути суду. Сматрајући да ова анализа садржи аргументе и са становишта међународног права, а коју УСС треба да има у виду приликом одлучивања, мислим да Уставни суд треба да буде упознат са том анализом. Реч је о додатним аргументима са становишта међународног права и пресуда Европског суда за људска права. Ти аргументи практично потврђују основаност сумњи да је Закон о јавном информисању у једном свом делу противан Уставу - каже Јанковић.

Нино Брајовић, генерални секретар УНС-а, подсећа да је поменута америчка канцеларија, специјализована за медијско право, на захтев тог удружења већ крајем јула анализирала тада предложене измене Закона о јавном информисању и оценила их негативно. За разлику од прве, која је више усмерена на међународне стандарде, друга анализа је усвојена законска решења упоређивала са уставним одредбама. УНС је могао и сам да поднесе иницијативу Уставном суду, али по речима Брајовића, то није учињено да се поступак не би пролонгирао, па су нови налази достављени омбудсману.

Осим што генерално оцењују да су измене и допуне Закона о јавном информисању супротне Уставу и важећем међународном праву, амерички адвокати у анализи наводе и конкретне замерке. За одредбу која прописује обавезу да се медији региструју кажу да је „супротна Уставу Србије и примарном међународном праву", док је „обустава дистрибуције јавног гласила у целости супротна члану 10. Европске конвенције о људским правима".

Ова канцеларија противуставном сматра и одредбу члана 14. а измењеног закона и тврди да противуставно задире у сферу правосуђа, јер прописује да судови изричу привремену меру забране гласила само на основу процене тужиоца. Аутори овог налаза наглашавају да се „судовима не оставља никакво дискреционо право да одлуче да ли је нека привремена мера забране законита или оправдана". Осим тога кажу да је и сама дефиниција јавног гласила по овом закону нејасна, као и да овакав закон држави омогућује цензуру.

Скупљи киловати за Нову годину

Захтев за поскупљење струје за 10 одсто од 1. јануара стигао је у уторак у Агенцију за енергетику, а већ следеће недеље о повећању би требало да одлучује Влада Србије. Према информацијама "Новости", проценат поскупљења киловата за домаћинства биће око 11 одсто, док ће привреда имати удар нешто мањи од 10 одсто. Колико ће тачно киловат у којој зони и тарифи коштати требало би да буде познато до краја недеље.

У Агенцији за енергетику нам је потврђено да су примили захтев и да ће сада процедура бити краћа, јер је слично поскупљење обрађивано неколико пута у последњих годину дана. Из ЕПС је најављено да би струја могла да поскупи још и 1. јула наредне године за још 10 одсто.

- Са поскупљењем од 10 одсто у јануару и још толико у јулу, просечна цена киловат-сата требало би да буде 5,3 евроценти - кажу у ЕПС. - Да смо се задржали на просеку из августа прошле године сада би ЕПС имао приход већи за 450 милиона евра, а толико кошта један термоблок.

У ЕПС кажу да су спремни да понуде јефтинију струју онима који не могу да плате реалну цену, али држава мора да утврди ко је социјално угрожен. Без социјалних карата, које треба да утврди Министарство рада, нема ни додатних повластица за најсиромашније. Да ли ће струја поскупети одмах после Нове године или у фебруару или марту, одлучиће Влада Србије - рекао је у уторак Петар Шкундрић, министар енергетике.

Он је објаснио да је захтев ЕПС за поскупљење струје легитиман, али да Влада жели да створи што повољније услове за живот грађана.

За јануар 2010. године најављено је и појефтињење гаса за око 10 одсто, али у Агенцију за енергетику још није стигао захтев из "Србијагаса".

- За обраду захтева за корекцију цене гаса треба више времена, јер на основу те калкулације треба тражити и промену ценовника код 35 дистрибутера у Србији - објашњено нам је у Агенцији за енергетику. - Тешко да цела та процедура може да се заврши у наредне две недеље.

У 2010. пад цена хране, намештаја и компјутера

Највише користи од примене прелазног трговинског споразума, који су министри спољних послова прекјуче деблокирали на састанку у Бриселу, могли би да имају грађани Србије. Применом овог споразума у Србији би у наредној години могло да дође до снижења цена прехрамбених производа, компјутера, намештаја... Са друге стране, домаћа привреда би могла да има користи кроз повећања извоза у земље ЕУ, али ће у условима оштрије конкуренције морати значајно да побољша производњу.

Стручњаци су сложни у томе да ће потрошачи највише осетити користи слободне трговине и нижих царина, али додају да конкретне промене не треба очекивати одмах. Наиме, ради се о шестогодишњем процесу током кога ће царине бити постепено снижаване.

Милош Бугарин, председник Привредне коморе Србије, наглашава да ће либерализација трговине за грађане значити снижавање цена робе.

- Неће бити оптерећења царинама, што ће се одразити и на коначну цену, а то ће се десити оног тренутка када споразум ступи на снагу. Тиме ће бити обухваћена и дрвнопрерађивачка индустрија, индустрија намештаја, прехрамбена индустрија, ИТ технологије, текстил. За сада је тешко рећи за колико ће цене бити снижене јер сваки производ има различита царинска оптерећења, али Привредна комора ће у наредних месец и по дана направити озбиљну процену за колико би цене могле да падну - истиче Бугарин.

Завршена истрага: Тужилац одлучује о Цеци!

Истрага против Светлане Цеце Ражнатовић (37), осумњичене за малверзације око трансфера фудбалера Обилића, завршена је пошто је у тужилаштво стигла сва документација из иностранства. Окружни тужилац у Београду сада треба да одлучи хоће ли подићи оптужницу против бивше председнице Обилића, која је осумњичена да је приликом трансфера 15 фудбалера присвојила 11 милиона евра.

Истрага против познате певачице Светлане Ражнатовић и њене сестре Лидије Величковић око трансфера фудбалера Обилића почела је у марту 2003. године, а завршена је пет година касније. Након шест месеци тужилаштво је, уместо да подигне оптужницу, одлучило да затражи допуну истраге због спорних уговора који су склопљени са неколико европских клубова. Како Пресс сазнаје, из Грчке је јуче стигао и последњи документ који је предмет истраге.

- Из Грчке смо добили сву потребну документацију у вези са трансфером фудбалера Мирослава Савића из Обилића у солунски Арис. Ова документација заокружиће истрагу која се води већ шест година. До сада смо добили документа из Русије, Аустрије, Француске, Бугарске и Турске, која су преведена. Када буде преведен и документ из Грчке, тужилац треба да одлучи да ли ће подићи оптужницу или ће можда затражити допуну истраге. Такође постоји и могућност да тужилаштво одустане од гоњења, али сматрам да је то мало вероватно - истиче наш извор.

У документима из иностраних клубова наводе се трансфери фудбалера Владице Ћурчића и Сеада Селаковића руској Аланији и Драгана Шарца ФК Аустрија. Из досад прибављене документације, која је почетком прошлог месеца стигла у Београд, највише података има за продају фудбалера Ивана Вукомановића француском Бордоу и Небојше Јеленковића бугарском Литексу.  Осим ових фудбалера и њихових трансфера, кроз истрагу су се помињали и Милан Обрадовић, Зоран Ранковић, Милорад Кораћ, Никола Лазетић...

Светлана Ражнатовић сумњичи се да је од 1998. до 1. марта 2003. искористила службени положај и прекорачила овлашћења. Популарна певачица сумњичи се да је продавала играче иностраним клубовима, а у пословним књигама је приказивала да су  продавани без обештећења клубу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи