Дан борбе против корупције

Агенција за борбу против корупције представила извештај о досадашњем спровођењу Стратегије за борбу против корупције, Акциони план и анализе Закона о финансирању политичких партија. И даље нема потпуне јавности рада државних органа, ни добрих механизама за притужбе.

Политичка воља државе и спремност владе да спроводи антикорупцијске законе основни су услови за успешну борбу против корупције, оцењено је на конференцији поводом 9. децембра, Међународног дана борбе против корупције.

Председник Одбора Агенције за борбу против корупције Чедомир Чупић рекао је на скупу у Палати Србија да је корупција у Србији захватила све делове друштвеног и политичког живота и да зато борба против ње није лака, али и упозорио да се корупција не може зауздати у кратком периоду.

"Доношењем антикорупцијских закона и оснивањем институција као што је Агенција, власт је показала макар декларативну вољу да се бори против те пошасти, а стварну жељу доказаће кроз примену закона",  рекао је Чупић.

Подсетио је да ће Агенција 1. јануара почети да ради и да је у њеној надлежности спровођење националне стратегије за борбу против корупције, спречавање сукоба интереса, контрола финансирања политичких партија и превенција, као и да ће о свом послу редовно обавештавати јавност.

Четвртина грађана Србије била би спремна да да мито, ако се то од њих тражи, показују истраживања УН и Медијум Галупа. Сваки трећи не би пристао на тај чин.

Грађани сматрају да је најкорумпираније здравство, затим политичке партије и царина.

"Многи грађани Србије су нам рекли да се осећају беспомоћно у пријављивању корупције. Потребан им је приступ, поуздан и безбедан начин да пријаве оне случајеве подмићивања, или када су под притиском да плате неку услугу на коју су имали право", рекао је Вилијам Инфанте из УНДП у Србији.

Члан Одбора Агенције Зоран Стојиљковић најавио је иницијативу за промену Закона о финасирању политичких странака чији је циљ да странке не прикривају своје проиходе и трошкове, посебно у време предизборних кампања.

Како је рекао, закон треба мењати у правцу утврђивања да ли су довољна расположива средства из јавних и приватних извора, који морају да буду у равнотежи, и да ли је систем одржив.

"Немамо ништа од тога ако ћемо прописати норме које ће све странке кршити", казао је и додао да искуство показује да изборне кампање коштају милионе евра, па законом треба предвидети оптимална средства а не терати странке у прекршаје.

Стојиљковић је нагласио и да треба пронаћи начин за смањивање предизборних трошкова који су сада претерени.

Уништава поверење грађана у власт

Заменик шефа Мисије ОЕБС у Србији Томас Мур рекао је да корупција уништава поверење грађана у власт и да оснивање Агенције за борбу против корупције показује да Србија озбиљно схвата проблем корупције.

Рекао је да је један од најзначајнијих задатака повећање поверења у Владу.

"То ће бити један од изузетно важних и тешких задатака", рекао је Мур најављујући подршку ОЕБС-а свим мерама које иду у правцу сузбијања корупције.

Оснивање Агенције је доказ растуће посвећености државе сузбијању корупције, истакао је и стални координатор канцеларије УН у Србији Вијилав Инфанте.

Како је навео, највећа слабост Закона о агенцији је немогућност да покреће истраге и да је зато неопходна сарадња са другим државним органима како би се сви случајеви истражили и имали свој епилог пред правосудним органима, пре свега са МУП-ом и правосуђем.

Такође, Србија треба да донесе закон против незаконитог богаћења који би све грађане обавезао на доказивање порекла имовине. Конференцију у палати Србије организовала је Агенција у сарадњи са Мисијом ОЕБС у Србији, програмом за развој УНПД и Транспарентношћу
Србије.

Бескомпромисна антикорупцијска борба од 1. јануара

Директорка Агенције за борбу против коруције Зорана Марковић најавила је да ће се то тело од 1. јануара бескомпромисно обрачунавати са тим друштвеним проблемом у Србији.

Од Нове године државним функционерима почеће да тече нови рок за достављење података о имовини, без обзира на то јесу ли то већ учинили, истакла је Марковићева.

"Главна новина је то што ће Агенција моћи да изриче мере, а за неке прекршаје су предвиђене и казне затвора од 6 месеци до 5 година, и то за најтеже, као што је подношење лажних података", рекла је Марковићева.

Објаснила да ће од почетка године важити нова дефиниција функционера, односно особа који обављају јавне функције, те да ће бити повећан број оних на које се то односи, и који ће за достављање података о имовини имати рок до 31. јануара 2010. године, за шта су већ припремљени обрасци.

Казала је да ће Агенција преузети пославе републичког Одбора за решавање скуба интереса, као и да ће се бавити веома осетљивим питањем финансирања политичких странака, што је осетљиво и у другим европским земљаме.

Обележава се од 9. децембра 2004. године

Међународни дан борбе против корупције обележава се од 9. децембра 2004. године, прве годишњице потписивања Конвенције УН.

Србија је Конвенцију прихватила након што је 2005. године ратификована у Скупштини СЦГ. СЦГ се тада обавезала да у наредних неколико година усвоји и почне да примењују низ антикорупцијских прописа и инструмената.

Међу њима је било усвајање Стратегије за борбу против корупције, што је потом урађено, али никада није конторлисано њено спровођење.

Обавеза је била и формирање независних тела за спречавање корупције, што ће де јурис бити завршено 1. јануара када почне примена закона.

Било је предвиђено и регулисање спречавања сукоба интереса у приватном сектору, односно увођење ограничења у погледу обављања професионалних делатности бивших јавних функционера у приватном сектору након напуштања јавне функције или пензионисања.

И те одредбе почеће да важе 1. јануара 2010. године, када Закона о Агенцији почне да се примењује.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи