Апел за враћање слика однетих 5. октобра

Девет година после демонстрација 5. октобра у Дом Народне скупштине још није враћено 56 слика које су тада однете. Руковалац имовине Скупштине Жељко Мандић апеловао на грађане да помогну да се уметничка дела врате.

Руковалац имовине Скупштине Србије Жељко Мандић апеловао је на грађане да помогну да се уметничка дела, која су однета 5. октобра 2000. године, међу којима је и 56 слика еминентних аутора, врате у здање на Тргу Николе Пашића.

Мандић је Танјугу рекао да из некадашње богате збирке недостају платна еминентних сликара попут Мила Милуновића, Петра Лубарде, Петра Бабовића и Стојана Аралице.

Део богате уметничке колекције Дома Народне скупштине - слике, скулптуре и делови намештаја, оштећен је или је однет у демонстрацијама 5. октобра 2000. године.

Мандић је нагласио да су неке слике враћене и да нико није сносио било какву одговорност за оно што је однео "као трофеј" па касније вратио парламенту.

"У последњих неколико година Скупштини су враћене само две слике, док су грађани непосредно након 5. октобра у просеку враћали по једну слику на неколико месеци", указао је Мандић и навео да су неке слике пронађене на врло необичан начин.

Тако је једно вредно дело Душана Радоњића, из 1936. године, пронађено на бувљаку на Новом Београду, као и Протокол свих књига које чине фонд скупштинске библиотеке, а непосредно пред 5. октобар 20004. године, испред зграде на Тргу Николе Пашића, пронађена је кутија у којој су била три платна.

Према Мандићевим речима, догађало се и да грађани, који не знају шта заиста поседују, донесу слику на процену у Народни музеј, или неку другу институцију и ту се открило да је слика заправо власништво Скупштине.

У Дом Народне скупштине враћено је тако најпознатије дело - "Поглед на капелу Свете Петке у Шиду" Саве Шумановића, рекао је Мандић, наводећи да је део уметничког блага оштећен у пожару који је избио приликом демонстрација.

"Мишљења стручњака била су подељена о томе да ли оштећене слике треба само конзервирати или рестаурирати и конзервирати, јер су поједина била оштећена и више од 50 одсто", рекао је Мандић и нагласио да је рестаураторски тим Народног музеја ипак успео да рестаурира многа дела.

Тако је, захваљујући доброј документацији и стручњацима који су познавали рад Саве Шумановића, успешно рестаурирано мало платно "Снег у Шиду", чији је горњи слој био прилично оштећен, а који сада краси Кабинет председника парламента, навео је Мандић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 09. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи