Сахрањен Милорад Павић

У Алеји великана на Новом гробљу у Београду, у присуству чланова породице, пријатеља, колега и поштовалаца његовог дела, сахрањен je књижевник и академик Милорад Павић.

Књижевник и академик Милорад Павић сахрањен је у Алеји великана на Новом гробљу у Београду, у присуству чланова породице, пријатеља, колега и поштовалаца његовог дела.

Опело су служили викарни епископ хвостански Атанасије и епископ шабачки Лаврентије.

У име Српске академије наука и уметности (САНУ), чији је Павић (1929-2009) био редован члан од 1991. године, опростио се потпредседник САНУ Никола Тасић, а члан Крунског савета Драгомир Ацовић прочитао је опроштајно писмо академика Светлане Велмар-Јанковић.

Тасић је у свом обраћању рекао да је "отишао велики писац и велики човек, о коме ће тек бити писане књиге и есеји, а ми ћемо бити поносни што смо га познавали".

"Ишчекивали смо нове књиге, а мораћемо да читамо старе, његове фотографије ће бледети, али ће он живети кроз своја дела", рекао је Тасић. "Милорад Павић је прави модеран српски, али и светски маг књижевне инвенције, окренуте столећу којим смо увелико закорачили и ми и свет", наведено је у писму Светлане Велмар-Јанковић.

Опроштајући се у име Крунског савета и Одељења језика и књижевности САНУ, али и "у име више од 50 година заједничког рада у области књижевног стваралаштва", Велмар-Јанковић је навела да је Павић "као књижевник, научник, као један од битних учесника у стварању духа епохе што долази, оставио још неизбројано духовно богатство садашњим и будућим житељима свих земаља света".

"Био је стваралац оспособљен да истовремено стапа прошло са садашњим, али и будућим, познато са непознатим, стварно са нестварним, опипљиво са измишљеним и домишљаним, а његов 'Хазарски речник' ће се као и све загонетне књиге, неразмрсивих значења и тајанствених смисаоних дубина, још деценијама прочитавати и ишчитавати", истакла је Велмар-Јанковић.

Павић је важио за једног од најпревођенијих савремених српских писаца, који је пођеднако успешно писао песме, приче, романе, есеје, огледе, студије из историје књижевности, драме, а остаће запамћен и као један од најбољих преводилаца руских класика.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи