Војска професионална за две године

Начелник Генералштаба Војске Србије генерал потпуковник Милоје Милетић изјавио је да ће процес професионализације Војске Србије бити завршен у првој половини 2011. године.

Војска Србије биће професионализована у првој половини 2011. године, а српски официр образован по НАТО систему, како би био оспособљен за заједнички рад са савременим армијама света, изјавио је начелник генералштаба генерал Милоје Милетић на међународном скупу "Потребна знања официра Војске Србије од 2010. до 2020. године".

Област образовања је једна од најкомплекснијих области трансформације наше војске, а Србији је потребна модерна армија која ће бити компатибилна са савременим армијама света, а српски официр оспособљен да ради у командама и штабовима заједно са колегама партнерских земаља, каже начелник генералштаба.

"Војска ће бити професионализована и очекујемо да то завршимо крајем 2010, али сигурно је да ће тај процес бити окончан у првој половини 2011.године. И сама чињеница да смо велики број наших официра у последње две године школовали и усавршавали у институцијама земаља чланица програма Партнерство за мир и државама чланицама НАТО даје нам за право да у том правцу идемо да образујемо наше официре", рекао је Милетић.

Војска поштује одлуку Скуштине о војној неутралности, додаје генерал Милетић, али то је не спречава да сарађује са другим земљама.

У школској 2010/11 години Војни универзитет

Влада Србије ускоро ће разматрати предлог о формирању војног универзитета.

Државни секретар Министарства одбране Зоран Јефтић изразио је очекивање да ће Влада Србије ускоро одобрити формирање Војног универзитета који би прве студенте требало да прими у школској 2010/11 години.

"Војни универзитет би у наредној школској године требало да почне да ради", рекао је он додајући да је претходно потребно решити и велики број техничких питања око статуса и организације.

По његовим речима, Војни универзитет би обухватао, уз ВА и ВМА и одређене војне научно истраживачке установе и институте чиме ће бити добијен већи квалитет образовања и стварање новог профила официра Војске Србије.

Одлука о одлагању пријема децембарске класе регрута за крај јануара неће утицати на попуну војске, кажу у Министарству одбране. Наредне године смањиваће се број војника који се позивају на служење војног рока и повећавати број запослених војника до потпуне професионализације.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи