Међународни дан особа са инвалидитетом

Обележава се Међународни дан особа са инвалидитетом. Десет одсто укупне светске популације чине особе са неким обликом инвалидитета, а у Србији таквих особа има око 800.000.

У Србији и свету обележава се Међународни дан особа са инвалидитетом. Према проценама Уједињених нација, десет одсто укупне светске популације чине особе са неким обликом инвалидитета, а у Србији таквих особа има око 800.000.

Близу 70 одсто особа са инвалидитетом у Србији живи у сиромаштву, рекао је председник скупштинског Одбора за рад, борачка и социјална питања Мехо Омеровић и додао да чак 52 одсто тих људи уопште не учествује у друштвеном животу своје заједнице.

"Особе са инвалидитетом суштински су највећа мањина у Србији, врло често су за остатак друштва невидљиви, а ипак се свакодневно сусрећу са отвореном или прикривеном дискриминацијом", рекао је Омеровић.

Према подацима Националне службе за запошљавање (НСЗ), до септембра 2009. године на евиденцији те службе налази се 22.438 особа са инвалидитетом, од чега 7.362 жена.

Тај податак у поређењу са укупним бројем особа са инвалидитетом сликовито приказује ниско учешће тих грађана на тржишту рада.

Међу незапосленима највише ратних инвалида

На евиденцији НСЗ најбројније су категорије ратних војних инвалида (4.202) и инвалида рада (10.908), а велики је и број оних којима систем социјалне сигурности Србије "не признаје" инвалидност (2.148), а отежано налазе запослење.

Омеровић је навео да посебно забрињава чињеница да више од половине тих грађана има само основно школско образовање или и то и да се они у великом проценту суочавају са незапосленошћу, односно немогућношћу да живе од свог рада.

"Држава и друштво имају обавезу да побољшају положај особа са инвалидитетом, потписан је читав низ међународних докумената који нас на то обавезују", рекао је Омеровић и додао да је у протеклих неколико година учињено много, пре свега на законодавном плану.

Омеровић је издвојио Закон о префесионалној рехабилитацији и запошљавању који прецизира обавезе послодаваца да на одређени број запослених, запосле и једну особу са инвалидитетом и додао да ће применом закона о забрани дискриминације особа са инвалидитетом, равноправности полова и другим актима бити осигурано унапређење положаја тих грађана.

Особе са инвалидитетом, изузев ратних војних инвалида, у већини случајева немају друга примања, осим породичне пензије и права на туђу негу и помоћ, што је врло често недовољно за живот.

Поред друштвених и финансијских препрека, особе са инвалидитетом врло се често сусрећу са физичким препрекама, због чега им је изузетно тешко да се укључе у уобичајене друштвене токове.

Правне препреке такође нису занемарљиве јер су процедуре за добијање неопходних помагала, између осталог и специјалних возила изузетно обимне, па те прописе након ратификације Европске повеље о правима особа са инвалидитетом очекује реформа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи