Иностранство привлачно за младе

Претпоставља се да у потрази за бољим образовањем и вишим стандардом, сваке године неколико хиљада људи напусти Србију, са папирима или без њих. Демографи упозоравају да би укидање виза могло довести до одласка још неколико хиљада, углавном образованих људи.

Укидање виза, без повећања стандарда у земљи, могло би да подстакне неколико хиљада младих, углавном образованих људи да оду у иностранство, упозоравају демографи.

То би, кажу, могло да доведе до новог поремећаја у демографској равнотежи, јер и сада број становника Србије опада за тридесетак хиљада годишње.

Млади су до сада одлазили у земље попут Немачке, Аустрије, Швајцарске, где су остајали и после истека тешко добијене визе.

Србија је већ дуго емигрантска земља, а велики број их је из источне Србије. У Пожаревцу, на пример, као и у другим градовима, млади размишљају о одласку.

Прецизних података нема, али се претпоставља да сваке године неколико хиљада људи напусти Србију, са папирима или без њих. Демографи предвиђају да би укидање виза могло довести до одласка још неколико хиљада.

Око 70 одсто младих сматра да би у иностранству живели боље. Демограф Владимир Никитовић каже да су економски разлози основна мотивација за одлазак.

"Основна мотивација је свакако економска, дакле један виши стандард. Виши ниво образовања подразумева један виши стандард, поготово, кад се границе отварају, млади људи не желе да пропусте прилику која им се указује, то је један природан процес", објаснио је Никитовић.

У Министарству омладине и спорта кажу да у поређењу са 2007. годином, 15 одсто мање младих планира да напусти Србију.

Они који нису задовољни, сматрају да је то зато што немају посао и праве информације а незадовољни су и начином како проводе слободно време.

Млади у потрази за бољим стандардом

Боравак у земљама Европске уније ограничен на 90 дана могао би да неке обесхрабри да оду.

Министарка омладине и спорта Снежана Самарџић - Марковић истиче да је битно да наши млади буду виђени свуда у свету али и да је важно да државне институције изађу у сусрет.

"Желим да наши млади буду виђени свуда у свету јер ми имамо чиме да се поносимо али и да се врате. Они ће се вратити ако виде да институције ове државе успевају да им изађу у сусрет, да се изборе и за визну либерализацију и за улазак у ЕУ, и за боље стање у стандарду", истакла је министарка.

У Велику Британију на пример, из других земаља Европске уније, највише су емигрирали Пољаци.

У последњој години због пораста стандарда у Пољској и раста незапослености у Британији, велики број Пољака се враћа.

Ипак, највише имиграната у Европску унију долази из земаља које нису део Уније, а процењује се да оних илегалних има и до осам милиона.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 10. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи