Порез и на приходе од сеоског турузма

Један од 62 прописа који су управо пред посланицима, јесу измене закона о порезу на доходак грађана, којим се уводи порез на приходе од сеоског туризма. Држава то, каже, ради да би се сузбио нелегални рад, а домаћини страхују од новог намета.

Више од 40 домаћинстава у рудничко-таковском крају нуде више од осам стотина лежаја, али гостију има, кажу, како кад.

"Није проблем да се уведу порези и таксе ако имамо гостију. Прво треба да привучемо довољан број гостију да би могли да одвојимо и за такве ствари", каже Гордана Милошевић из села Клатичево.

"Ако хоћете да производите органску храну, много тога морате да урадите, а цене пуног пансиона нису високе и не знам да ли ће то бити добро по нас, да ли ћемо успети нешто да зарадимо на крају", указује Жижа Ивановић из села Грабовица.

Досадашња пракса је била да сеоска домаћинства гостима наплаћују боравак преко посредника, односно, агенција које су због малог промета углавном одустајале од тог посла.

"Да би превазишли тај проблем Туристичка организација Горњи Милановац је од прошле године преузела посредовање у туристичком промету са туристичким домаћинима и ми смо обављали део тих послова који су физичка лица односно домаћини морали да обављају преко неког посредника", каже Десимир Ћаласан из Туристичке ортанизације Горњег Милановца.

Нови прописи скројени су по угледу на земље које су решиле проблем сивог пословања и регистрације гостију, кажу у Националној асоцијацији туристичких агенција и сматррају да ће домаћинима омогућити самосталан рад.

"Плаћајући паушални порез немају више бригу око тога да ли ће их неко ухватити да раде у сивој зони, са једне стране и са друге стране омогућиће нама далеко бољу и чистију, да тако кажем статистику долазака и боравка на одређеним дестинацијама", каже Александар Сеничић из Јуте.

Измене одредаба о порезу на доходак грађана требало би да буду усвојене пре краја године и да у законске оквире ставе и оне који нису били категорисани или регистровани.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару