Конкурс за младе истраживаче

Стотину младих који су ове године уписали докторске студије могу да добију посао на научним пројектима. На конкурс Министарства просвете, науке и технолошког развоја могу да се пријаве они који имају просек изнад девет, а радиће на научноистраживачким пројектима у државним институтима и факултетима.

Јелена и Милан раде на научним пројектима у Институту Винча, у установи која им пружа широк спектар истраживања. За конкурс су, кажу, сазнали од својих ментора.

"Запослење у Винчи за мене је јако важно, јер је Винча не само институт од националног значаја него и један мулидисциплинарни систем који запошљава око хиљаду људи. И даље планирам да се бавим науком, конкретно применом материјала, науком о материјалима и применом у стоматологији", каже Јелена Маринковић, докторанд Стоматолошког факултета.

"Моје поље је хумана молекуларна генетика. Бавим се анализом мултипле склерозе. Лабораторија је опремљена најновијом опремом која је неопходна за наша молекуларно-генетичка истраживања", наводи Милан Стефановић, докторанд Биолошког факултета.

На управо отворени конкурс, у наредне две недеље, могу да се јаве докторанди свих научних области.

"Желимо да им покажемо да има места у нашој заједници, да желимо да они остану овде... да буду део нашег система, да се баве ових годину дана истраживањима код нас и да се од идуће године укључе нормално у систем пројеката по новом систему. Закон о фонду за науку је управо у скупштинској процедури, да пројекти не буду више социјална категорија него да буду категорија компетенција где ће се људи такмичити и где ће најбољи побеђивати", истиче државни секретар Министарства просвете, науке и технолошког развоја Владимир Поповић.

Да подсетимо, пројекат је започет у марту, када је Министарство позвало најбоље младе истраживаче да учествују у научноистраживачким пројектима. Од планираних хиљаду, укључило се њих 850.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи