Преквалификацијом до посла

Више од сто врста преквалификација организовано широм Србије како би се незапослени оспособили за различита занимања, од кувара до сервисера рачунара. Највећи део обуке, у организацији Националне службе за запошљавање, представља практични рад.

Национална служба запошљавања организовала је широм републике више од сто врста преквалификација, а само у Београду незапослени ће се оспособити за 20 различитих занимања, од баштована и кувара, до сервисера рачунара и сертификованих администратора за Мајкрософт.

У електронском пословању објашњава се како радити продају преко интернета а обухвата и електронско банкарство, интернет маркетинг и управљање рачунарским пројектима који обједињују више послова у једном предузећу.

Обука траје 240 часова, а предуслов за учеснике био је да имају најмање вишу школу, да знају енглески језик и раде на рачунару. Пријавило се 120 а примљено је 20 кандидата.

Маријан Бјелајац каже да је обука конципирана тако да после теоријског дела, следе вежбе а могућност вежбања постоји и код куће.

Успешност обуке мери се бројем запослених

Обука је тек почела, али предавачи истичу да су задовољни радом полазника и наводе где они могу, са том дипломом, и стеченим знањем, да нађу посао.

Будимир Пуљевић, инжењер електротехнике сматра да ће банке, које су у Србији највише напредовале у електронском пословању бити места могућег запошљавања за оне који заврше обуку.

Све обуке у Националној служби запошљавања су бесплатне, а успешност обуке мери се бројем оних који после тога нађу посао.

"Обично је то у просеку у односу на све обуке које радимо 30 одсто запошљавања. Код неких обука буде и већи проценат", каже Снежана Марковић из Националне службе запошљавања.

Највише пажње поклања се практичном делу па тако обуке за најједноставнија занимања трају 80 сати, а занимљиво је да најдуже траје обука за пекаре, врло тражене на тржишту рада - чак 450 часова.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 16. новембар 2024.
5° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње