понедељак, 08.10.2018, 23:07 -> 23:37
Извор: РТС
Наука о храни – најбоље пласирана дисциплина Универзитета у Београду
Наука о храни и технологија хране је најуспешнија српска научна дисциплина. На Шангајској листи налази се на 35. месту и шеста је у Европи. Зато је једна од тема која је окупила око 300 научника из целог света управо ова област. Скуп је одржан овог викенда у склопу обележавања 210 година постојања Универзитета у Београду.
Циљ конференције је повезивање еминентних светских научника са младим истраживачима из Србије и региона. Да им се пружи шанса да представе резултете својих истраживања, и да их повежу са привредом.
"Сарађујем са професорима и истраживачима из Београда, три године, посебно са Пољопривредним и Хемијским факултетом, на пољу воћарства. Важно је да имамо заједничке пројекте и да помажемо једни другима", наводи професор Михел Меланд из Норвешке.
Андрија Рајковић, професор на Универзитету у Београду и Универзитету у Генту истиче да постоје заједничка интересовања не само у науци о храни већ и у примени те науке у индустрији и економском развоју друштва генерално.
Наука о храни је најбоље пласирана научна дисциплина и на Шангајској листи налази се на 35. месту, док у Европи заузима шесто место, за шта је заслужно двадесет факултета.
Организатори су задовољни резултатима конференције.
"Организовање ове конференције је кренуло симболично, у смислу да нисмо хтели да наплаћујемо котизацију, него због прославе 210 година Универзитета, сама котизација је била 210 динара. Веома скромно, али је на крају одазив био велики", објашњава Марина Соковић, председница научног одбора Унифуд конференције.
Ипак, изостали су представници привреде.
"Морам да кажем да смо позвали велики број привредних организација које се баве храном – да буду излагачи, учесници, у смислу да пошаљу своје младе људе да слушају ово, да виде, јер доста овога је врло применљиво у њиховим фирмама. Али је одзив био јако мали", наводи професор Живослав Тешић, члан научног комитета Унифуд конференције.
Професори кажу да је Србја пољопривредна земља, да има одличну климу, воду, ваздух за производњу добре хране, да наука може да едукује пољопривреднике и да им помогне да брендирају храну.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар