Преминуо певач народне музике Јордан Николић

Народни певач Јордан Николић преминуо је данас у Београду у 85. години живота. Остаће упамћен по извођењу песама са Косова и Метохије, где је и рођен.

Јордан Николић је рођен у Призрену 1933. године, где је завршио основну школу и гимназију, као и музичку школу у којој је учио соло певање.

Прве снимке направио је 1961. године за Радио Приштину, а за Радио Београд 1968. године са секстетом Душка Радетића. Снимао је и наступао са Великим народним оркестром Радио Београда, под управом Радета Јашаревића, а касније и Љубише Павковића, као и са Народним ансамблом под управом Бранимира Ђокића.

Прву плочу снимио је за ПГП РТБ. То су биле грчке песме: "Зашто нисам птица", "Дошла си опет у мој дом" и "Један дан у Пиреју" М. Теодоракиса и "Теби певам ову песму" Агелопулоса.

Следећу плочу, песме из Србије и Македоније, снимио је за "Југотон" у дуету са Даницом Обренић.

Касније је певао и снимао искључиво народне песме са Косова и Метохије, и то према записима етномузиколога Миодрага Васиљевића.

Из Београда вратио се у Призрен и запослио у Радио Приштини, као уредник у музичком програму, и остао на том радном месту 18 година.

У Београд се поново преселио 1979. године и запослио у Дому културе "Вук Караџић" где је радио две године. До одласка у пензију (1996), радио је као новинар и лектор у новинама Гоша и у Радију Гоша.

У Приштини се 1964. године оженио Лидијом Шестоперовом, с којом има две ћерке.

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић је у своје лично име и у име Министарства упутио телеграм саучешћа породици Јордана Николића:

"Јордан Николић је читавог живота остао одан косовскометохијском мелосу, као његов изврсни вокални тумач и чувар. Низ најдивнијих старосрбијанских песама препознајемо управо по Николићевом моћном извођењу. Био је то царски глас царског Призрена, који нам је заувек приближио песме као што су 'Маријо, дели бела кумријо', 'Удаде се, Јагодо', 'Ој, голубе'. Глас Јордана Николића био је достојан посредник мелодијске дубине и пуноће музичког наслеђа српског Косова и Метохије."

И директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић упутио је изразе саучешћа породици преминулог певача.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 06. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи