Анђели и Марици недостаје новца за ученичку размену

Успех на финалу такмичења "Пословни изазов", пролаз на такво такмичење Западног Балкана и освајање делимичне стипендије нису довољни за одлазак гимназијалки из Горњег Милановца на ученичку размену у иностранство.

Одлазак у Данску за гимназијалку Анђелу Стевановић, ученицу 2. разреда Гимназије, било би остварење сна и шанса да упозна нове културе и да боље схвати геоекономске односе.

"Такмичење 'Пословни изазов' ми је заиста донело велико искуство и много ми је помогло да схватим колико је важно да познајем друге људе, да остварујем неке нове контакте", каже Анђела.

И њена вршњакиња Марица на пола пута је до нове школске године у Португалији.

"Мислим да ништа у животу неће бити толико битно као ово, тако да мислим да је ово нешто што доста мења живот, и као особу и уопште све што ћу чинити даље у будућности", сматра Марица Раковић, ученица 2. разреда Гимназије.

Ипак, одлазак на ученичку размену финансијски не могу подржати породице ових гимназијалки. Парцијалну стипендију добиле су три ученице, а у школи кажу да помоћ за нове видове образовања превазилази њихове могућности.

"Ми смо били на неки начин упућени да формирамо удружење грађана на нивоу града којим смо већ аплицирали за неке пројекте код наше локалне самоуправе, али и преко локалне самоуправе код различитих министарстава, тако да се искрено надамо да ћемо на тај начин успети да прикупимо нешто средстава", указује професор енглеског језика Драгана Стефановић.

У милановачкој Гимназији кажу да са различитим школама из света већ шест година имају драгоцено искуство. До сада је у њиховим клупама, на размени, боравило седам ученика. Уз Тајланђанку и Италијана, сада је ту и Мајла из Бразила.

"Само још три месеца и ја не желим да идем кући сад, зато што је сад много лепо, пријатељи, школа, све је супер", прича Мајла Силверио.

Делимичне стипендије се не могу искористити у друге сврхе па се ученице, жељне упознавања нових култура кроз образовање, надају да ће до краја априла прикупити довољно новца.

Рачун за помоћ:

Светозар Стевановић, Сосијете женерал банка

275-0010472171869-23 

За уплате из иностранства:

Сосијете женерал банка Србија АД Београд
Буевар Зорана Ђинђића 50а/б, 11070
Београд, Србија

IBAN: RS35275001047627776962
SVETOZAR STEVANOVIC
VELEREC BB
32300 GORNJI MILANOVAC
SRBIJA

SOCIETE GENERALE PARIS

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. јул 2024.
31° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару