У школи сваког дана 15 минута вежбања

У Београду је потписан Протокол поводом покретања пројекта "Покренимо нашу децу". Предвиђа се увођење 15 минута физичке активности за ученике од првог до четвртог разреда свих 1.206 основних школа у Србији, ради превенције лошег држања, деформитета кичме, гојазности и неактивности. Ученици петог разреда основне школе убудуће ће имати два часа физичког и здравственог васпитања, и час и по спортских активности.

Протокол су потписали представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Српског савеза професора физичког васпитања и спорта и "Аква Виве", бренда компаније "Књаз Милош".

Чак 70 одсто ђака у Србији није довољно физички активно, сваки четвтрти је гојазан, а сваки пети има лоше држање, истакнуто је након потписивања Протокола.

Програмом "Покренимо нашу децу" уводи се свакодневна петнаестоминутна физичка активност за ученике од првог до четвртог разреда, у свих 1.206 основних школа у Србији, у циљу превенције лошег држања, деформитета кичме, гојазности и неактивности код млађих ученика.

"Наша жеља је да спорт у школи буде што присутнији", рекао је министар просвете Младен Шарчевић.

Он је додао да је са Министарством здравља договорено да се у оквир предмета Физичког васпитања уведе и здравствено образовање, те да се предмет зове Физичко и здравствено васпитање.

"Било покушаја да се формира и предмет Здравствено образовање и да у школе 'уђу и лекари'. Мислим да су професори физичког врло стручни, да се то учи на факултету. Лекари су добродошли као ментори и саветници", нагласио је Шарчевић и додао да школе сада имају солидне услове за спортске активности.

Како каже, то што ради компанија "Књаз Милош" је "одлична ствар за децу Србије, јер помажу да се школама обезбеде бољи реквизити, а у новим законима предвиђена је улога спорта на другачији начин".

Генерални директор компаније "Књаз Милош" Милош Стојисављевић нагласио је да програмом "Покренимо нашу децу" жели да подигне свест јавности о проблему и последицама недовољне физичке активности код деце школског узраста.

Он је додао да ће се значај тог програма видети тек у годинама које долазе, а да су здрава деца и породица основ сваког друштва.

"Желимо да (програм) подигне свест у јавности о последицама недовољне физичке активности. Статистика је постала забрињавајућа и указује да су се промениле навике наше деце, а последица тога је гојазност, неправилно држање", нагласио је Стојисављевић.

Програм је намењен основцима од првог до четвртог разреда, а "Аква Вива" је обезбедила обуку за учитеље из свих основних школа у Србији, креативне материјале за вежбање и стручну подршку из научних, просветних и медицинских области.

Ученици ће са својим учитељима од марта свакодневно вежбати по 15 минута, према разноврсним моделима вежби које је за потребе програма осмислио Српски савез професора физичког васпитања и спорта.

Представник Савеза професора физичког васпитања и спорта Горан Петровић каже да је циљ пројекта промовисање физичке активности и добрих стилова жиивота.

Пилот-пројекат у свим школама креће од марта, да би се стекли предуслови да од наредне школске године уђе у школе као обавезне петнаестоминутне вежбе.

Нема ослобађања од физичког  

Ученици петог разреда основне школе убудуће ће имати два часа Физичког и здравственог васпитања и час и по спортских активности, сазнаје Танјуг у Заводу за унапређење образовања и васпитања, који ради предлог наставног плана и програма.

Школа је у обавези да реализује тај час и по спортских активности у складу са својим могућностима.

Спортске активности се неће посебно оцењивати већ ће утицати на оцену из физичког и здравственог васпитања.

Новина је и то што ученици више неће моћи да буду ослобођени физичког. За оне који због болести нису у стању да раде вежбе, предвиђено је да раде презентације или да на други начин, у складу са могућностима, учествују на часу.

У оквиру Физичког васпитања биће уведено и здравствено образовање, а предмет ће се звати Физичко и здравствено васпитање.

"У оквиру тог предмета учиће се о здравим стиловима живота, правилној и здравој исхрани. Неће бити обухваћено репродуктивно здравље, јер ће се о томе учити у оквиру биологије", кажу у Заводу. 

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару