Кривокапић: Разматра се враћање обавезе служења војног рока

Портпарол Министарства одбране Јован Кривокапић најавио је да ће челни људи система одбране у наредном периоду разматрати питање враћања обавезе служења војног рока, али да је пут до усвајања такве одлуке неизвестан и дуг.

Јован Кривокапић је, гостујући на РТС-у, прецизирао да ће о томе расправљати радна група која се бави ревизијом стратегијских докумената.

"Ако таква процена и буде донета, постоји низ административних процедура да би дошло до реализације такве одлуке, која опет није загарантована чак и да Радна група донесе такву процену", указао је Крвокапић и додао да Министарство одбране тренутну безбедносну ситуацију у Србији оцењује као стабилну.

Навео је да и даље важи законска процедура увођења у војну евиденцију свих мушкараца старијих од 18 година, а да ће уколико се процедура на било који начин буде променила јавност бити благовремено обавештена.

Кривокапић је најавио и да од 1. фебруара почиње конкурс за упис у Војну гимназију, а од 15. фебруара за средњу стручну школу, Војну академију и Медицински факултет Војномедицинске академије. Има места за 250 ученика и кадета у војним школама.

Коментаришући позиве који су поједини грађани добили позив за упис возила у војну евиденцију, портпарол Министарства одбране навео је да је то редовна процедура која постоји већ 70 година, а позив да то испуне добија од један до два одсто власника свих возила која су регистрована у бази Министарства унутрашњих послова.

Кривокапић је навео да је Министарсво одбране задовољно одзивом грађана за пријаву возила и додаје да је рок за то 30 дана од добијања позива.

Подсетио је и да су новчане казне за оне који то не учине за физичка лица од 10.000 до 50.000 динара, док су за правна лица знатно веће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи