Набавка нових апарата за зрачење омогућава златни стандард

Директор Института за онкологију и радиологију Србије проф. др Радан Џодић за РТС каже да је помак Србије у Европском здравственом потрошачком индексу одлична вест. Истиче да ће набавка нових апарата за зрачење омогућити да имамо златни стандард – један апарат за зрачење на 250.000 становника.

Џодић је, гостујући у Дневнику РТС-а, навео да ће се помаци који су оцењени у Европском здравственом потрошачком индексу осетити међу становништвом.

"Помаци су заиста велики и то ће се осетити у популацији када будемо мало економски снажнији и све то заокружимо", наглашава Џодић.

У извештају се наводи да и даље имамо велику смртност од рака, а Џодић тврди да је неопходна превентива која би то спречила.

"Лечење је најбоље у земљама које су најбогатије, али рано дијагностификовање доводи до излечења. Ако се позову даме на мамографски преглед, треба да се одазову, а не да буде низак одазив", сматра Џодић.

Истакао је да куповина нових апарата за зрачење из кредита Светске банке омогућава да имамо златни стандард, а то је један апарат за зрачење на 250.000 становника.

"То је одлична вест. Имаћемо тај златни стандард – један апарат на 250.000 становника. Нећемо више радити у три смене, сада ће правовремено сваки пацијент добити негу", каже Џодић.

Када је реч о збрињавању хроничних болести, Џодић тврди да је кључан и здрав начин живота и да појединачно морамо да се побринемо за своје здравље.

"Здрав модел живота може да смањи 30 одсто оболелих од кардио-васклуларних и злоћудних болести. Свако мора да да свој допринос, не може само систем", закључује Џодић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи