Да ли је Трампова забрана стигла и до Србије?

Уредба америчког председника Трампа којом се привремено забрањује улазак у САД држављанима седам земаља са претежно муслиманским становништвом тема је у целом свету, а своје ставове изнели су и министри спољних послова Србије и Катара. Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да Србија не жели да се меша у унутрашња питања суверених земаља, а његов колега из Катара шеик Ел Тани је рекао да верује да ће Сједињене Државе поново размотрити ту одлуку.

Америка за све – гласни су Американци који на аеродромима и у градовима протестују против уредбе Доналда Трампа: забране уласка за избеглице и држављане седам муслиманских земаља.

"Противуставно је и антиамерички дискриминисати људе на основу религије", наводе демонстранти и истичу да су Сједињене Државе друштво које су створили имигранти. Ово што Трамп ради је антиамерички, сматрају учесници протеста.

Доналд Трамп им одговара у свом маниру – на Твитеру: "Само 109 од 325.000 људи задржано је на додатним испитивањима. Велике проблеме на аеродромима изазвали су квар у систему 'Делта ерлајнса', демонстранти и сузе сенатора Шумера. Секретар Кели каже да се све одвија без проблема. Учинимо Америку поново безбедном!"

Трампова уредба односи се и на путнике "Ер Србије", која понедељком, четвртком и петком лети за Њујорк. У компанији су нам потврдили да су нова правила важила на данашњем лету, првом после ступања уредбе на снагу.

"'Ер Србија' сарађује са Агенцијом САД за заштиту царине и границе да би се осигурало да је наша авио-компанија усклађена са новим ограничењима у имиграционој политици САД, која су ступила на снагу током викенда. У тим случајевима, тамо где је могуће, авио-компанија ће понудити измене резервација путника кроз промену лета или надокнаде у складу са новом пословном политиком", наводе у српској авио-компанији.

За сада нема података да је некоме у Београду ускраћено да се укрца на лет за Њујорк, али Владимир Петронијевић из "Групе 484" подсећа да забраном уласка избеглицама Сједињене Државе крше међународно право и конвенције, као и раније прихваћене међународне обавезе.

"Једна озбиљна земља као што су САД већ је утврдила један систем провера, безбедносних провера пре него што се један такав програм и дозволи. Уредба указује на нешто друго, а то је заправо спремност да се изађе из оквира међународних обавеза", рекао је Петронијевић.

Корак ка томе су и формулари за добровољно одрицање од зелених картона – које су странцима из муслиманских земаља нудили службеници на аеродромима. Без обзира на то што имају важеће визе и зелене картоне – без којих не би ни могли да се укрцају на лет за Сједињене Државе.

"Имате један валидни принцип, а то је право сваке земље да дискреционо одлучи да ли ће некоме омогућити улазак у земљу или неће, без обзира на то да ли имате важећу визу или немате важећу визу. Оно што је овде проблематично јесте свака врста класификовања према националној основи, односно држављанској припадности", истиче Петронојевић.

И такву политику осудили су многи: Ангела Меркел поручује да антитероризам не оправдава сумњичење људи. Федерика Могерини најављује да ће ЕУ и даље помагати избеглицама, а Европска комисија да ће се побринути да грађани Уније буду заштићени од дискриминације.

Поједине америчке дипломате у поруци Стејт департменту наводе да Трампова одлука неће учинити земљу безбеднијом, већ напротив – распирити антиамеричка осећања.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи