Колико трају новогодишње одлуке?

Нова година је временска прекретница код које застанете и осврнете се за годином иза вас, шта сте све постигли или можда нисте а желели сте, и како то променити. Нова година доноси нову шансу. Неки сваког првог јануара праве списак нових жеља, али многи у нову годину улазе без зацртаних циљева.

Нова година је тренутак за свечана обећања. Бићемо бољи, мршавији, богатији, успешнији. Песимисти кажу да је Нова година само нови почетак уз старе навике и проблеме, а оптимисти верују да имају нову прилику за успех и избор.

Статистика показује да током празника неки од нас добију и до четири килограма. Kо све креће после празника да вежба и зашто је важно да почнемо што пре?

"Најбитнија је одлука да се крене са физичком активношћу јер крећу сви, неки крећу, неки настављају, али је најбитније истрајати у самој одлуци јер само континуирана и умерена физичка активност три-четири пута недељно, или свакодневнo по 20 минута доводи нас до жељеног здравља, доброг здравља, па самим тим и жељеног изгледа и управо је то оно што свако треба себи да пожели у новој години", каже професор спорта и физичког васпитања Немања Армуш.

Поред тога што грађани Србије нису довољно физички активни, а због тога смо онда и болеснији, забрињава и податак да је у нашој земљи све више зависника од алкохола. У решавању озбиљних проблема не би смело да буде одлагања, поручује струка.

"Оно што заиста стоји јесте да се после свих ових празника, значи на неком новом почетку, повећа број људи који се јаве и лечи, али то је недовољно, сам датум ништа не значи. Зато је препорука свима који имају проблем са зависношћу да ништа не остављају за сутра", истиче психијатар и председник Заједнице клубова лечених алкохоличара Србије, др Александар Вујошевић.

"Прелазак из једног периода у други намеће питање билансирања: шта сам урадио, шта нисам, зашто јесам, а чему стремим, шта желим... Ово је доба године када сви једни другима желимо све најлепше и када замишљамо да нам је живот бајка, али ако направимо добру процену шта је реално и направимо списак реалних циљева, онда ће то за нас бити веома корисно", наводи психотерапеут проф. др Невена Чаловска-Херцог.

Стручњаци поручују да нас у остваривању новогодишњих одлука неретко кочи и намера јер многи не планирају озбиљно да се посвете променама, већ списак праве као ритуал, или новогодишњу занимацију. Код неких, новогодишње одлуке трају колико и новогодишња еуфорија, не дуже од недељу дана.

"Потребно је сачувати веру у промену, јер промене ће се сигурно догодити, колико успемо да будемо дијазнери, архитекте, у тој мери ћемо успети да остваримо циљеве", каже Невена Чаловска-Херцог.

Тако да, уколико још нисте, још није касно да направите свој списак планова и жеља јер 2017. је тек почела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи