Бујошевић: Успех РТС-а је успех пристојне Србије

Радио-телевизија Србије је у години за нама оборила рекорд из 2012. године, када је била најгледанија 331 дан. Генерални директор РТС-а Драган Бујошевић рекао је у интервјуу за Дневник РТС-а да је успех РТС-а истовремено успех нормалне и пристојне Србије.

РТС је од почетка године био најгледанији 341 дан. Недавно сте рекли да је важно да буде најгледанији, јер ако није, биће апсолутно неважан. Да ли и даље тако мислите?

Мислим то и даље, не морам много да објашњавам зашто. Не би нико говорио о РТС-у да нема ту лидерску позицију коју је ове године потврдио на најбољи могући начин. И то је најслађа победа, када победите сами себе. Јер ми се у овој земљи мање-више тркамо сами са собом, програм који ми правимо не прави ниједна друга телевизија. Начин на који се ми обраћамо гледаоцима је такође јединствен. За разлику од других ми их не учимо да ћерке треба да им буду проститутке, а синови криминалци, или слично томе. Ми држимо неке вредности на којима почива друштво, држимо се неке наше традиције, неке наше културе, и то је оно чиме се ми бавимо. И овај наш успех јесте истовремено успех онога што ја зовем нормална и пристојна Србија. Дакле, РТС јесте доказ да је нормална и пристојна Србија у апсолутној већини.

Ове године на РТС-у је емитовано 73 сата новог серијског програма, шта нас очекује у следећој години?

Оно што је за мене највећа ствар у наредној години, то је што сам сад потпуно сигуран да ми почињемо снимање "Немањића" после припрема које су трајале шест месеци. То је првих 12 епизода.

Осим серијског програма, шта нас очекује у другим сегментима? Рецимо, емисије информативног програма су увек међу најгледанијима.

Свака нова емисија коју смо додали у информативном програму улази на листу најгледанијих свакога дана. Сваки Дневник улази у листу најгледанијих емисија, Тако стоје ствари, Јутарњи програм, Око, Шта радите бре, Да можда не, Упитник, те емисије су увек на тим листама најгледанијих и ту много тога нећемо да променимо. Али имамо нешто друго што морамо да радимо ове године. Нажалост, то је пре свега једна реорганизација РТС-а и смањивање броја запослених. То је један од тешких послова који нас чека.

Ниједан јавни сервис у региону није најгледанија телевизија у својој земљи. Рецимо, Хрватска радио-телевизија друга је по гледаности а има три пута више новца него РТС. Ми смо за следећу годину обезбедили новац из буџета. Регулисано је питање таксе. Да ли је то уз сопствене приходе довољно да се реализује све што је планирано?

Захваљујући тој уредби Владе о телевизијској такси, ми тачно знамо колико ћемо пара добијати. Нико од мојих претходника у последњих двадесетак година није имао ту срећу да зна колико ће пара имати, и зато су многи били принуђени да се задужују на најгоре могуће начине. Ми бар знамо колико пара имамо и добијамо тачно, тог и тог датума у месецу тачно толико и толико пара, и са тим располажемо. Ми смо, с друге стране, вероватно један од најуреднијих пореских обвезника. РТС све своје дугове према држави измирује најредовније и ми годишње у буџет вратимо отприлике око 19 милиона евра. Дакле, ми из буџета добијемо око 23,5 милиона а вратимо 19.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи