Пауновићева: Велики напредак у образовању националних мањина

Директорка Канцеларије Владе Србије за људска и мањинска права Сузана Пауновић каже за РТС да 60.000 деце у Србији похађа наставу на језицима националних мањина и оцењује да је напредак у образовању националних мањина велики. Каже да ће активности образовања и информисања на језицима националних мањина бити настављене и у наредној години.

Право националних мањина део је 23. преговарачког поглавља, које је отворено летос. Пре отварања претходно блокираног поглавља 26, потписиван је анекс Меморандума за припрему и штампу недостајућих уџбеника за наредну школску годину за националне мањине, укључујући хрватску мањину.

Највећи број активности дефинисан је кроз поглавље 23 преговарачког процеса са ЕУ. Дефинисане су обавезе и активности за спровођење тог акционог плана.

"Осталим поглављима, то су делови попут образовања националних мањина у поглављу 26. Сада су само додати анекси у буџету којим су предвиђена средства за штампање уџбеника као и буџетски фонд за све оно што су додатни захтеви националних мањина а што није укључено у редован рад и средства која су већ предвиђена", рекла је, гостујући у Дневнику РТС-а, директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

Каже да 60.000 деце похађа наставу на мањинским језицима у Србији.

Приступ који влада има према свакој од 26 националних мањина, а то су једнака права, стандард је од кога се не одступа, рекла је Пауновићева.

И следеће године ће у фокусу бити активности на тему образовања и информисања на језицима националних мањина и већа заступљеност у локалним самоуправама и државној управи.

У овој и у претходним годинама, велика пажња је посвећена спровођењу донетих закона, како они не би остали само мртво слово на папиру.

"Сада сваком закону претходи анализа, пре свега финансијска анализа, колико ће спровођење једног закона коштати, управо како не бисмо дошли у ситуацију да се закон донесе а да онда нема средстава да се он у пракси и имплементира", рекла је Пауновићева.

Приоритет ће и у наредном периоду бити особе са инвалидитетом, Роми, жене и деца који живе на улици. Само у овој години, преко 5.000 особа са инвалидитетом је запослено, донета је социјална стратегија за укључивање Рома у периоду до 2025. и стратегије спречавања насиља над женама.

"И даље приоритет остаје спровођење свих донетих закона, као и да се њихова примена спусти на локални ниво, где људи живе, јер њима иначе ништа не значе акциони планови већ њихова пуна примена", рекла је директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи