Надбискуп Хочевар: Дати женама и мајкама достојну улогу

Жене и мајке имају важну улогу, а данас је много агресије у односу на жене, и зато им се морају дати право место и достојанство, каже београдски надбискуп Станислав Хочевар.

"Ако су породице урушене, онда су сви помало агресивни у нашим односима, а то се, додаје, може предупредити само здравим искуством у породици. Лечити друштво значи управо дати женама, мајкама изворну улогу", рекао је Хочевар гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

Европа, додаје Хочевар, не може да сачува свој идентитет, али ни улогу коју је историјски примила, ако не буде имала жене и мајке, којима се мора дати право место и улога.

Говорећи о хуманитарној органзацији "Каритас Србија", Хочевар је рекао да је главни задатак да се чува достојанство сваког бића.

"Најпре да му омогућимо да може да живи, али ми се трудимо да се ти људи, где год били, интегришу у друштво, јер свака гетоизација људи увек значи да ће доћи до насиља или незадовољства", сматра београдски надбискуп.

Како каже, главни је задатак да ти људи осете да су вољени и добордошли и да се цени њихово достојанство.

Истакао је и да је "Каритас Европа" одао велико признање "Каритасу Србија", који је радио заједно са државом, која је, додао је, у европским оквирима, најбоље одговорила на мигрантску кризу.

"То показује да права сарадња друштва, државе и верских заједница може увек да уроди добрим плодовима", сматра Хочевар.

Додаје и да се, поред пружања помоћи избеглицама, не заборавља и домаће становништво које живи у сиромаштву.

"Драго ми је да Каритас помаже избеглицама, али и најсиромашнијима, да би се сви осетили да су људи са достојанством", рекао је Хочевар.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи