Ко краде струју, колико и како?

Од почетка године ЕПС је због крађе струје поднео више од 8.150 кривичних пријава а вредност украдене електричне енергије премашује милијарду динара. Контрола бројила је стална, али све је више и ванредних акција. Тамо где је било највише сумњи на неовлашћену потрошњу прошлог месеца, предузимају се и додатне мере провере.

Највише крађа струје откривено је у приватним радњама, пекарама, угоститељским објектима, мањим фабрикама. Нису реткост ни приватне куће које се греју на струју, а посебно стамбене зграде где често буду оштећени грађани који редовно плаћају.

Анкете показују да су потрошачи за редовне контроле потрошње.

Уз сталне контроле, од прошлог месеца "ЕПС Дистрибуција" и додатно прати потрошњу и упоређује је са прошлогодишњом у исто време.

"Контроле су системске. У децембру, новембру интензивирана је на територији западне Србије, Чачка, Шапца, а било је у Нишу. Само на територији Ниша у протеклих месец дана откривена је 81 неовлашћена потрошња и на име тога наплаћено нешто мање од 30 милиона динара", каже Сандра Алагић из "ЕПС Дистрибуције" .

Ради спречавња нелегалне потрошње струје контролу раде по још два основа.

"Ми излазимо и ванредно по пријави грађана. А сада смо радили и анализу потрошње свих корисника дистрибутивних услуга на територији Србије и акценат смо исто ставили на оне који немају потрошњу, где је потрошња нула или где је драстично опала потрошња у протеклом периоду", каже Сандра Алагић.

Иако је наплата све боља, привреда и грађани за струју и даље дугују око 20 милијарди динара.

"Нажалост једна мања група до седам одсто купаца константно дугује за електричну енергију. То је предмет обустава и свих активности за наплату дуга", каже Радован Станић, директор Дирекције за јавно снабдевање ЕПС-а.

Иначе, ММФ и Светска банка траже од ЕПС-а да побољша наплату и смањи губитке, не само техничке на мрежи већ посебно крађу струје.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи