Хочевар честитао Божић, посланицу посветио женама и мајкама

Београдски надбискуп Станислав Хочевар честитао је верницима наступајуће божићне празнике, а Божићну посланицу посветио је жени и мајци поруком да као што нема Божића без мајке, тако нам нема ни будућности без мајки.

Наша срца се, рекао је београдски надбискуп, заледе посматрајући како често управо жене постају предмет трговине или пак варљивих реклама.

"Кад у наше време чујемо најгоре погрде и псовке управо на рачун жене, на рачун мајчинства, читаво наше људско биће нужно се узнемири и стресе", рекао је Хочевар.

Како не би свачији разум поставио ово логично питање: "Је ли могућа и одакле долази толика агресивност у односу према женама, мајкама и је ли могуће да и данас када се сви сматрамо тако посвећенима чак и да девојчице бивају искоришћаване и злоупотребавање".

"Гледајући историјски, потпуно је јасно да слављење Божића, тајне рођења Исуса Христа, нема без мајке, гледајући и историју хришћанства откривамо да је на почетку Новог завета мајка девица из Назарета одиграла одлучујућу улогу", поручио је надбискуп Хочевар.

Истакао је да се Бог одлучио за живот, за мајчинство, за рађање а не за смрт.

У тој чудесној љубави оставио је, како каже, посебно место жени или још боље мајци. Према његовим речима, Бог је жену одабрао за службеницу и пут живота.

Зато нема другог искреног одговора него да се упитамо, сагледавамо ли ми данас целовиту улогу блажене Деве Марије у историји спасења и надахњујемо ли се на њој, те како гледати на све жене и мајке.

"За такве жене и мајке молимо се ових дана божићног славља, за такве жене ваља у свакој породици и у сваком друштву прионути свим својим најбољим педагошким и духовним снагама."

Народ који то чини неће искусити пад прираштаја становништа ни стагнацију надања и радости, рекао је Хочевар.

Наводећи да као што нема Божића без мајке тако нам нема ни будућности без мајке, он је поручио свима да им ови празници буду срећни и благословени и да буду испуњени новом светлошћу знања а да се срца одушеве у љубави за нови начин живота.

"Нека Господ свима удели мир, радост, праве погледе на живот и довољно снаге на доследно живљење, нека тако буде свима нама и у 2017. години. Свуда нека владају радост и успех", поручио је Хочевар који је традиционалним поздравом "Мир божији, Христос се роди" божићне празнике честитао и верницима који тај празник славе по Јулијанском календару.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи