Судије: Пре интегрисања треба решити наш статус

Српске судије, тужиоци и судско особље спремни су да 10. јануара 2017. године, у складу са бриселским договором, започну рад у оквиру косовског правосудног система. Упозоравају да нека питања, попут статуса носилаца правосудних функција у српском правосудном систему, још увек нису решена.

Неки од српских судија и главни тужилац Основног тужилаштва у Косовској Митровици Шућри Суља, на округлом столу који је у овом граду организовао Центар за заступање демократске културе (АЦДЦ), упозорили су и да неће одједном бити признате све одлуке српских судова.

"Ми смо се припремили, зграда је спремна, подела просторија је урађена и верујем да је и судство урадило исто. Ми смо спремни да почнемо 10. јануара 2017", рекао је Суља истакавши да ће у интегрисаном тужилаштву у Митровици радити по девет тужилаца Албанаца и Срба.

Главни тужилац Основног тужилаштва у Митровици рекао је, одговарајући на питање да ли ће бити прихваћене одлуке српског суда, да према упутству које он има то ће бити само са оним пресудама донетим до 19. априла 2013. године.

"Ја сам добио једно упутство где је писало да до 19. априла 2013. године, а не до 9. јануара 2017. биће прихваћене одлуке паралелног суда, али ће се подвргавати једној комисији која ће их разматрати", рекао је Суља и додао да то може довести до проблема.

Сличан став у вези са овим питањем изнела је и судија Јелена Кривокапић која је нагласила да сигурно неће одједном бити признате све пресуде српског суда, него да ће то бити "од случаја до случаја".

"Ако је странци потребно да употреби пресуду код косовског органа, он ће са том пресудом по мојој логици и једино могуће, да се обрати интегрисаном суду, његовој администрацији, то ће вероватно да подлеже некој провери, претпостављам да ће се дати у рад судији који ће проценити да ли такав предмет може да добије неку верификацију", рекла је Кривокапићева.

Кривокапићева је упозорила да српске судије које треба да буду интегрисане и 10. јануара започну рад чекају на решавање статуса у српском правном систему и да се нада да су преговарачи узели у обзир ово питање и поменути датум који је близу.

"Ми чекамо, то није наш проблем, неко ко је уговарао датум ваљда је узео у обзир тај предлог закона који фигурира од пре две године. Према томе како ће то извести политичари, како ће се решити на врху, то нас не занима. Вероватно да сада њима није лако, то је кратак рок, они су преузели обавезу и они су одговорни нама и ми очекујемо да они тај проблем реше, како ће га решити, то је кратко време, чујем шта је на дневном реду скупштине нигде се не спомиње то. Ми чекамо", рекла је судија Кривокапић.

Додала је да би незадовољство судија у вези са исходом решења овог питања могло да помери датум почетка рада интегрисаног правосуђа на северу Косова, али да се нада да до тога неће доћи.

"Незадовољство може да помери датум и то не би било добро, јер би било неозбиљно од стране људи који су нас представљали, који су се договарали, јер цела јавност је обавештена о датуму почетка рада интегрисаног правосуђа и сада неке незадовољне судије или судско особље спречавају да до тога дође", рекла је Кривокапићева.

Истакла је да је договор постигнут недавно у Бриселу о правосуђу коначан и да ће интегрисано правосуђе у неком смислу кренути са радом од 10. јануара наредне године, објаснивши да од 9. децембра они не раде нове предмете и да се стари архивирају.

На округлом столу који су организовали АЦДЦ и Миленијум ДПИ у оквиру пројекта "Јачање правосудне реформе на северу Косова" који је подржан од стране УСАИД-а речено је да предмети овдашњих српских судова ће бити поверени Апелационом суду у Нишу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи