Завршено разминирање на локацији Параћин-8

Разминирање на локацији "Параћин-8" окончано је 22. децембра, а у идућој години планира се наставак разминирања површине загађене неексплодираним убојитим средствима након пожара и експлозије, који су још 2006. захватили војни магацин "Параћинске утрине".

На Пројекту за разминирање на локацији "Параћин-8", који је Центар израдио и контролисао квалитет изведених радова, разминирање је обавила руска државна агенција "Емерком", односно њена специјализована организација "Емерком димајнинг", која већ осму годину обавља разминирање у близини војног магацина у коме је 19. децембра 2006. године дошло до пожара и експлозије.

Површина овог пројекта износи 661.042 метара квадратна и представља до сада највећи годишњи пројекат који је "Емерком димајнинг" реализовао у Параћину. Пронађено је и безбедно уништено више од 90 комада НУС.

Реализацијом овог пројекта отклонила се опасност коју НУС представља за људе и животну средину, допринело се повећању безбедности становника и стварању могућности за безбедно коришћење земљишта, као и експлоатацију шуме.

Пројекат је финансиран средствима Владе Руске Федерације у оквиру помоћи Србији у разминирању територија и објеката.

Руска Федерација од 2008. године пружа помоћ Републици Србији у области хуманитарног разминирања.

Поред пројеката разминирања у Параћину, девет локација, у периоду 2009-2015. године, при чему је разминирана површина од 3.943.818 м2, на којој је пронађено и уништено 12.505 комада разних врста НУС, реализована су и четири пројекта чишћења касетне муниције у Нишу, где је очишћено 741.379 м2 и уклоњено 452 комада касетне муниције и осталог НУС.

Планирано је да и у 2017. години, према пројекту Центра, "Емерком димајнинг" настави разминирање површине која је загађена разним врстама НУС и њиховим остацима, након пожара и експлозије, који су захватили војни магацин "Параћинске утрине".

Укупна површина пројекта у 2017. години је 775.200 метара квадратна, а радови ће се изводити на Територији општине Ћуприја, додаје се у саопштењу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи