Отварају се врата за приватни капитал у комуналним услугама

Скупштина Србије усвојила је измене Закона о комуналним делатностима које би требало да побољшају ефикасност и квалитет комуналних делатности, као и конкурентност у тој области. Увођењем конкурентности ствара се могућност за стабилније финансирање комуналних делатности. Законом је први пут прописано учешће грађана у контроли квалитета комуналних услуга.

Изменама Закона о комуналној делатности отвара се такмичење у тој области. Закон би требало да подстакне и повећа заинтересованост приватних инвеститора за улагање у развој комуналне инфраструктуре.

"Овај закон омогућава да све локалне самоуправе размишљају на који начин могу да ефикасније и боље воде комуналне делатности. Циљ је да услуга која се даје грађанима буде што квалитетнија и да се коначно уреди тај однос унутра самих комуналних делатности", рекла је Зорана Михајловић, министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Највише се полемисало о водоснабдевању. Инспекција је утврдила да у 90 одсто случајева локалне самоуправе снабдевају водом за пиће становништво у ужем градском језгру, док у околним насељима водоводном мрежом управљају месне заједнице.

Углавном су изграђене самодоприносом грађана без техничке документације и задовољавајућих стандарда. Општине, иако су дужне да обезбеде изградњу комуналне инфраструктуре, често немају новац, наводи се у објашњењу законских решења.

Економиста Махмут Бушатлија каже да држава не може а некада и неће у целости да финансира своје обавезе према грађанима и ту се оставља простор за приватни капитал, који би требало заједно са државним јавним капиталом да у комуналном свету, комуналних услуга помогну да те услуге узнапредују.

"Дакле, држава мора да контролише ниво услуга, квалитет услуга тог предузећа, обим услуга и да контролише цену, цена се не може слободно формирати. Да наведемо примере водовода – уколико имате приватног власника водовода или сувласника водовода, његов интерес ће бити да повећа цену", каже Бушатлија.

Асоцијација комуналних предузећа "Комодел" указује на неопхоност контролисаног уласка приватног капитала у комуналне делатности као и лиценцирање комуналних предузећа. То мишљење је и уважено.

"Без озбира да ли је јавно или приватно где ми мислимо да неко пре него што почне да обавља делатност од општег интереса, које је нама свима битно, треба да се провере капацитети, људски, механички – да се провери да ли су оспособљени за тај посао", рекао је Лазар Крњета из Удружења "Комодел".

Новим законом уведена је јаснија и транспарентнија процедура за поверавање обављања комуналних делатности. Приватници ће моћи поред осталог да уђу у систем јавне расвете, одржавање јавних површина, моћи ће да управљају пијацама и гробљима.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи