Крик: Обрисали смо кућни број, оставили само улицу и део града

Редакција "Крика" саопштила је да није објавила "прецизне адресе" чланова породице министарке за државну управу и локалну самоуправу Ане Брнабић, наводећи да су дали њихове адресе, односно називе улица и делове града, али су брисали - кућне бројеве.

Остали су "само називи улица и делови града у којима се некретнина налази, а кућни бројеви су избрисани", а нису објављене ни фотографије некретнина, саопштава Крик, после реаговања министарке да то што су учинили представља повреду закона и угрожавање безбедности чланова њене породице.

Крик такође наводи да је министарка могла и да пристане на разговор са њима, те да их "упозори на све потенцијалне проблеме", као и да ће затражити мишљење повереника за информације од јавног значаја.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић саопштила је раније да је Крик, објављивањем "адресе становања њене мајке и брата и његове породице", угрозила њихову безбедност и приватност.

Брнабић је истакла да подржава истраживачко новинарство, али је упитала са којим правом и на основу ког закона је објављена "адреса чланова њене породице, који нису постављена лица, нити јавне личности".

"Не постоји закон који уређује да они морају да поднесу извештај о својој имовини, а ту обавезу да пријавим њихову имовину немам ни ја. Поред имовине којом располажу, на интернету, што значи у најширој јавности, сада су доступне њихове адресе, укључујући и адресе мојих малолетних братанаца", указала је Брнабић.

"Имовина постављених лица треба да буде јавна у складу са Законом, а објављивање информација о имовини лица која нису постављена без икакве законске основе, која су повезана са мном, другим министрима или личностима је кршење закона и потпуно друга ствар и нема механизма да они сада заштите своју приватност", оценила је Брнабић.

И Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић изјавио је да објављивање адресе породице министарке Брнабић није оправдано и да се може сматрати незаконитом обрадом личних података.

Шабић је истакао да је објављивање многих података о личности државних функционера, укључујући и податке о имовини, легитимна ствар, да је у нашим условима то додатно наглашено Законом о Агенцији за борбу против корупције, који предвиђа и објављивање регистра с тим подацима на интернету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи