Како стати на пут хулиганству у спорту?

Повод за убиство два младића у Новом Саду још није познат, али медији наводе да је један од убијених био вођа навијача и да је претходних месеци два пута рањаван, а наводно је од 2008. и сам пуцао у неколико особа. Стручњаци сматрају да је за борбу против криминалаца који се крију иза навијања за спортске клубове потребна боља сарадња полиције, тужилаштва и судова, али пре свега политичка воља.

Двоструком убиству је, преносе медији, претходила свађа у једном локалу. Полиција је десет сати касније ухапсила осумњиченог, који је испред угоститељског објекта шипком убио двојицу Новосађана.

То је друго убиство вође једне навијачке групе у протекла два месеца. Отежавајућа околност је то што међу тзв. навијачима има оних којима на пут нису стале ни бројне кривичне пријаве и пресуде. Додуше, пресуда је и даље много мање него пријава. На пример, недавно убијени вођа навијача, преносе медији, дуже од три године је одлагао одлазак на издржавање затворске казне.

"Таква лоша судска пракса само даје снагу тим људима да буду још гори, јер не постоји адекватна санкција против њиховог понашања. Овде је реч о томе да се спречи да се то понови, а у суштини, у Србији ланац између полиције, тужилаштва и судства једноставно не функционише", објашњава Саша Ђорђевић из Београдског центра за безбедносну политику.

Стручњаци кажу да подршку неком клубу и место на огради трибина неки користе као параван за тешка кривична дела.

"Ако погледате упоредна искуства, могуће је решити проблем барем навијача на нивоу државе, доследном применом закона и прекидањем било какаве спреге између тих тзв. вођа навијача и политичке елите у држави. То ми зовемо обично колоквијално политичка воља за тим, а очигледно је да овде то не постоји", сматра Божидар Бановић, професор на Факултету безбедности.

У борби против тзв. навијача, којима је главна преокупација криминал, могло би да помогне формирање специјализованих тимова полицајаца и тужилаца, који ће, на основу укрштања података и размене информација, деловати превентивно и спречити сукобе и насиље на спортским приредбама и улицама.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи