Костић: Говорити о Србији ван Европе је противприродно

Председник Српске академије наука и уметности Владимир Костић сматра да је потпуно наивно веровање да ће европски концепт пропасти због Брегзита, додајући да је говорити о Србији ван Европе противприродно.

"Ја у то не верујем, јер је улог сувише велики", рекао је Костић за телевизију Н1, поручивши да Србија "није чамац који би могао да одвесла у правцу Мадагаскара и направи нову српску државу".

"Ми смо окружени људима који припадају тој Европи...Без уједињене Европе цела Европа нема будућност. Ни Европа нема никакве будућности без залеђа Русије, енергетске и сваке друге, и негде не могу да схватим димензије русофобије које се намећу. Што се нас тиче, Европа је наша судбина, наш усуд", нагласио је Костић.

Костић се осврнуо и на однос власти и опозиције у Србији, приметивши да је речник "на нивоу туче" што је, каже, обесхрабрујуће.

"Не кажем да сад позиција треба да гаји опозицију, али ако смо изабрали систем парламентарне демократије, онда би требало да позиција негде прави инструменте где ће опозиција бити присутна као корекција", додао је председник САНУ.

"Међутим, ако пратите речник, начин комуникације, то је стално на нивоу туче", указао је Костић.

"Не памтим да смо још кад сам био клинац после утакмице једни са другима разговарали на тај начин. То је обесхрабрујуће", додао је Костић.

Одговарајући на питање о независним институцијама и понашању власти према њима, Костић је истакао да дубоко верује да су те независне институције потребне, чак и када се са њима не слажете, истичући да оне носе једну врсту поверења.

"Мислим да овде има доста и политичких варијанти и обрачуна...Међутим кад сам почео са оном причом о путу самоће која очекује политичке лидере који забораве постојање оних који мисле другачије, ја бих тим људима, ако би ме икада питали за савет рекао, градите институције. Оне које ће викати, не заборави да си смртан", рекао је Костић.

"Те институције било да су независне, ван државне и друге, штите све, па чак и оне које су на власти", сматра Костић.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи