Отказивање дочека – хуманост или популизам

Десетак дана пред Нову годину, не зна се на колико градских тргова ће се славити. Неке општине су заказале, друге отказале дочек, а у трећим грађани потписују петиције да се новац преусмери сиромашнима и болеснима. Масовно отказивање прослава за једне је, између осталог, јачање заједништва кроз помоћ угроженима, док други сматрају да се може помоћи и на другачији начин.

У Пожеги и Врању 31. децембра неће бити трубача. Буџете предвиђене за славље тамошња руководства усмериће за поправку медицинских апарата и болесну децу.

"Сматрам да је то веома исправна одлука и да би требало да се та одлука спроведе, не само у нашој општини него и да друге општине покушају да помогну здравству у Србији", рекла је председница Скупштине општине Пожега Зорица Митровић.

Помоћ угроженима уместо естрадних звезда и ватромета на трговима, у другим градовима траже грађани. Чачани, Суботичани, Новосађани, Београђани уједињени су у апелу.

Хуманост или популизам - шта би показало масовно отказивање прослава, различита су мишљења.

"Показује две важне ствари - једно је да грађанско друштво у Србији постаје живље и преузима иницијативу у друштвеним збивањима, и друга је да би централизација у Србији могла да да прави исход у повратку друштвености у Србији, да ћемо заправо поново стећи утисак шта је то заједница, локална заједница", сматра социолог Слободан Цвејић.

Социолог Ратко Божовић се, пак, како каже - увек уплаши око мотива.

"Због чега се нешто чини, и да ли је то добро смишљено и зашто то није смишљено непрекидно. Та солидарност би морала да дође од државе и грађана и од институција и да се коначно једна различита ствар, као што је прослава Нове године, не доживљава на кампањски начин у односу на солидарност. Солидарност да, али кампања не", поручује Божовић.

Истиче да има начина да грађани задовоље, да се угроженима помогне, а да се не укида ритуал. Без популизма.

"Мислим да би било нормално да певачи који добију за све то паре, који у иностранству наступају и не плаћају порезе, да они дају хуманитарну помоћ, да они буду полуга до помоћи деци која су болесна. Било би то најнормалније", каже Божовић.

Суботичани ће применити трећи модел. Концерт Гоце Тржан на градском тргу искористиће као позив окупљенима да СМС порукама помогну болесним суграђанима.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи