Недимовић: Странци неће моћи да купују пољопривредно земљиште

Министар пољопривреде и заштите животне средине Бранислав Недимовић рекао је да ће крајем следеће године бити позната правна решења која би спречила странце да купују пољопривредно земљиште у Србији.

Министар Бранислав Недимовић поручио је да је српско земљиште најважнији бренд који се мора сачувати.

"Нећемо мењати Устав као Мађари да бисмо спречили странце да купују пољопривредно земљиште у Србији, али ћемо заштитити свој државни интерес", рекао је Недимовић на конференцији за новинаре на Пољопривредном факултету.

Недимовић је додао да ће свака три-четири месеца бити организован сусрет представника тог министарства, студената и професора Пољопривредног факултета на коме ће се разговарати о проблемима и решењима у пољопривреди.

Недимовић је најавио да ће се у следећој години мењати одговарајуће законодавство како би и жене на селу могле да добију трудничко боловање, а биће регулисан и статус сезонских радника.

"Кроз програм службе за запошљавање бити спроведена мера која ће омогућити да држава плаћа породиљско одстуство женама које су регистроване на пољопривредном газдинству", објаснио је Недимовић.

Додао да је у буџету за пољопривреду, који износи 3,32 милијарде динара и већи је од прошлогодишњег за 8,2 одсто (43,7 милијарди динара), за подстицај за органску производњу издвојено 40 одсто више.

Министар је најавио да ће следеће године за пројекте наводњавања из кредита Уједињених Арапских Емирата од 100 милиона евра бити издвојено 29, чиме ће се финансирати 11 система за наводњавање у Војводини и три у Србији.

У другој фази ће се, према његовим речима, кредитирати још 10 до 12 пројеката за системе наводњавања.

Крајем наредне године истиче рок за усаглашавање законодавства Србије са одговарајућим у ЕУ по коме би странци могли да купују пољопривредно земљиште у Србији. То је 2013. године предвиђено Споразумом о стабилизацији и придруживању.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи