Брнабић: Неопходно поверење између грађана и комуналних полицајаца

Министарство државне управе и локалне самоуправе у сарадњи са Градом Београдом договорило је мере које за крајњи циљ имају успостављање поверења између комуналне полиције и грађана, саопштило је то министарство.

Циљеви су, између осталог, да комунална полиција, пре свега, постане сервис грађанима.

"На основу анализе ситуација са којима су се грађани у контакту са комуналним полицајцима суочавали до сада, закључено је да је неопходно спровести додатне обуке и стручно усавршавање. Модули за обуке ће бити дефинисани у оквиру Радне групе која ће дати препоруке за обуку нових комуналних полицајаца, као и за вештине које треба да савладају комунални полицајци који су већ део тима", истиче се у саопштењу.

Министарка државне управе и локалне самоуправе Ана Брнабић рекла је да постоје проблеми на које су грађани указивали и да су представници Министарства и Града Београда одлучни да те проблеме реше.

"На самом почетку мандата сам најавила да ћемо радити на унапређењу рада и услуга Комуналне полиције и веома ми је драго што смо успели да са Градом Београдом успоставимо добру сарадњу и за кратко време дефинишемо кључне правце за побољшање рада комуналне полиције", рекла је Брнабић, наведено је у саопштењу.

У Министарству су свесни да због догађаја из прошлости комунална полиција није увек била помоћ какву грађани очекују и заслужују, рекла је министарка и истакла да је неопходно упоставити однос поверења између грађана и комуналних полицајаца.

Први корак ка реализацији ових циљева су модерне обуке које ће пролазити сви комунулани полицајци, како би се обезбедило да независно од нивоа знања којим тренутно располажу и искуства која имају, усвоје вештине које ће им помоћи да буду ослонац грађанима и подршка локалним заједницама у којима раде.

Додала је да ће се осим спровођења обука, контролисати и пратити рад комуналних полицајаца на терену, укључити грађани и реаговати на информације са терена.

"Очекујем да ће грађани већ у наредној години осетити конкретне помаке на боље", истакла је Брнабић.

Мали: Посао комуналног полицајца захтева одличну обуку

Градоначелник Београда Синиша Мали рекао је да је све оно што је у опису посла једног комуналног полицајца, од старања да комуналне службе функционишу без сметњи до бриге о грађанима, веома одговоран посао који захтева одличну припрему и обуку.

"Управо зато наша намера је да омогућимо стручно усавршавање за постојеће и будуће кадрове, како бисмо унапредили рад Комуналне полиције и тиме добили и безбеднији Београд. У плану су велике измене у раду Комуналне полиције у наредном периоду и сигурни смо да ће уложени труд за резултат имати квалитетнији рад комуналне полиције и успостављање поверења", истакао је градоначелник Београда.

Град Београд ће се трудити да, у складу са могућностима, континуирано унапређује услове рада Комуналне полиције.

Један од кључних циљева за формирање радне групе је да се дефинишу механизми за ефикаснију контролу поступања Комуналне полиције у инцидентним ситуацијама како би се број негативних примера значајно смањио.

Представници Комуналне полиције че дати активан допринос и учествовати у раду Радне групе, а од великог значаја биће примери из праксе који ће послужити као симулација свакодневног рада на терену, наведено је у саопштењу.

На овај начин, обука би требала да оснажи сваког појединца и целокупну службу, како би она постала прави ослонац.

Очекује се да ће предстојеће активности позитивно утицати на промену имиџа комуналне полиције и допринети даљем развоју ове службе уз подршку шире јавности и заједнице у којој делују, истиче се у саопштењу Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи