Фонд за лечење ван Србије помогао 45 пацијената

Најтеже болести, нажалост, не заобилазе ни најмлађе. Када неопходну помоћ не могу да добију у земљи, на лечење одлазе у иностранство. Захваљујући Буџетском фонду за лечење обољења, стања или повреда које се не могу успешно лечити у Србији, 45 пацијената је отишло на лечење.

Директор Дечје клинике у Тиршовој Зоран Радојичић, који је и члан Надзорног одбора Фонда, за РТС каже да Фонд ради већ две године и да је оправдао разлог свог постојања.

"Четрдесет и пет пацијената је отишло на лечење, то су пацијенти који су имали неурохирурушку, офаталмолошку или хематолошку болест", указује Радојичић.

Према његовим речима, то су пацијенти који не могу да се лече преко РФЗО, а постоји могућност да се у иностранству боље лече, а у питању је, како каже, званично признато лечење.

"Људи од струке, експерти, професори одлучују о томе где можемо да помогнео пацијантима. Наше колеге се врло често састају. За сваког појединачног пацијента доносе одлуку на одговоран начин", напомиње Радојичић.

На местима која званична медицина подржава и тамо где постоје докази да ће неки метод помоћи пацијенту, додаје Радојичић, они могу да се лече преко хуманитарног фонда.

Говорећи о изградњи нове дечје клинике "Тиршова 2", Радојичић каже да држава 50 година није изградила нову дечју клинику.

"Сада имамо шансу да будемо део историје. Консултант Светске банке је био у Србији, направио анализу рада и концепт решавања проблема. Мислим да смо врло близу решења", истиче Радојичић.

Компанија Електромрежа Србије донираће пет милиона динара Буџетском фонду, а то је предвиђено уговором о донацији који су у просторијама ЕМС-а потписали министар здравља Златибор Лончар и генерални директор ЕМС Никола Петровић, у присуству премијера Александра Вучића.

Приликом додељивања средстава из Фонда приоритет имају деца и и млади, које није могуће лечити у Србији, а средства се могу доделити и за установљавање дијагнозе код деце узраста до 18 година, слањем на дијагностику узорака или пацијента, ако у Србији није могуће установити дијагнозу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи