Појачана контрола саобраћаја, алко-тест обавезан

Поред богате трпезе, на столу се увек нађе и алкохол. Они који одлуче да возе, треба да знају да ће саобраћајна полиција појачано контролисати возаче.

Начелник одељења у Управи саобраћајне полиције Раде Цвијовић каже за РТС да ће посебан акценат током појачане контроле саобраћаја бити на откривању прекршаја у вези са алкохолом, прекорачењем брзине и везивањем сигурносног појаса.

"Морам да напоменем да, према информацијама СЗО, ако користимо појас у возилу, за 60 одсто смањујемо могућност страдања у саобраћајним незгодама", истиче Цвијовић.

Подсећа на то да је у раду Саобраћајне полиције од 1. новембра 2015. године уведен принцип потпуног одсуства толеранције на алкохол.

"То значи да ћемо све возаче које зауставимо током контроле тестирати на алкохол. Ако утврдимо да су под утицајем алкохола, искључиваћемо их из саобраћаја. Наравно, оне за које буду испуњени законски услови ћемо лишавати слободе", напомиње Цвијовић.

Када је реч о алкохолу, начелник одељења у Управи саобраћајне полиције истиче два прекршаја – потпуна алкохолизираност и одбијање алко-теста.

"Између ова два прекршаја је законодавац у погледу казне ставио знак једнакости. Казна за ова два прекршаја је од 15 дана затвора и од 100 до 120 хиљада динара, и осам месеци забране управљања моторним возилом. Иде и 14 казнених поена", напомиње Цвијовић.

Према његовим речима, прекорачење брзине се најчешће појављује као узрок саобраћајних несрећа.

"У последњој акцији коју смо организовали на територији Града Београда, само у једној ноћи открили смо више од 100 прекршаја прекорачења брзине", каже Цвијовић. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи