За општине погођене мигрантском кризом 5,4 милиона евра

У Србији је тренутно око 6.000 миграната. Немачка влада је преко Немачке развојне банке издвојила 5,4 милиона евра за потребе градова који су погођени мигрантском кризом.

Већина миграната је у овим хладним данима на топлом у прихватним центрима, али нису препуштени сами себи ни они који не желе у кампове већ остају у парковима.

Одлука да напусте дом најтежа је у животу. На северу земље, на корак од Европске уније, у импровизованим камповима на Хоргошу и Келебији, борави стотинак миграната. Прихватни центар у Суботици тренутно збрињава њих 150, колики је и капацитет тог кампа.

У београдским парковима мање их је него лети. Не желе у прихватне центре. Док чекају да крену ка крајњем циљу, спавају на отвореном.

"Највећи проблеми људи који долазе у нашу земљу јесу проблеми смештаја, психолошки проблеми, проблеми који се јављају све више услед тешких услова у којима се налазе, немогућности да наставе даље, исто тако и финансијских проблема. Њима је потребна и хигијена, брза и фер процедура, приступ здравственој заштити. Потребно је обезебдити одећу, обућу, још хране", каже Радош Ђуровић из Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

Србију дневно, легално, напусти тридесетак миграната. Око 50 уђе у земљу. Прва станица - Прихватни центар у Прешеву. Управо ту је и потписан уговор којим Немачка влада донира 5,4 милиона евра како би се побољшали услови у 14 општина и градова који су на балканској рути. Новац ће се трошити на реконструкцију школа, болница, сигурних кућа.

Уговоре је у Прешеву потписао министар Александар Вулин са представницима тих градова.

"Ово је значајна помоћ за наше локалне самоуправе. Поред новца веома је значајно то да неко ван граница препознаје оно што смо радили и што радимо да помогнемо мигрантима. Уједно ово је захвалност и грађанима на стрпљењу које су показали и који су допринели да мигранти увек буду достојанствено дочекани и збринути. Све ово што будемо изградили, школе, путеве, објекте све ће то остати грађанима када мигрантска криза прође", изјавио је министар Вулин.

Директор канцеларије у Београду Немачке развојне банке Арне Грос изразио је задовољство због потписивања споразума и што ће донација помоћи обичним људима.

"Споразум је важан за грађане који су морали доста тога да трпе током мигрантске кризе. Драго ми је што смо део помоћи и што помажемо", указао је Грос.

Министар Вулин је поновио да Србија није изазвала мигратску кризу и да Србија не може да је заустави, али жели да помогне да мигранти добију пристојне услове за боравак и да се осећају достојанствено.

Споразумом је предвиђено финансирање 27 појединачних пројеката у 14 градова и општина, a немачка влада је преко Немачке развојне банке издвојила 5,4 милиона евра за потребе градова који су погођени мигрантском кризом.

У последње две године свет се суочио с једном од највећих мигрантских криза током које је страдало на хиљаде миграната покушавајући да доспеју до земаља Европске уније. На том путу добијају помоћ, али су и изложени насиљу, кријумчарима, ксенофобији. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи