Мигранти у Србији, које су им жеље и планови

Обележава се Светски дан миграната. Од почетка мигрантске кризе прошло је 580 дана, преко Србије такозвaном балканском рутом прошло је скоро милион избеглица. Све дуже се задржавају у нашој земљи с обзиром на то да су границе према Европској унији практично затворене. Један од прихватних центара јесте и на северу земље, у Суботици.

Око 150 миграната смештено је у прихватном центру у Суботици, колики је и капацитет тог објекта.

Мигранти су збринути у топлим просторијама и све им је обезбеђено за пристојан живот до неке даље дестинације.

Ово је један од правих примера сарадње владиног и невладиног сектора, јер град је дао тај простор на периферији Суботице.

Немачка хуманитарна организација са 150.000 евра финансирала је доградњу прихватног центра, а Комесаријат за избеглице и Влада Србије финасирају рад прихватног центра а све остале владине и невладине организације и друге међународне хуманитарне организације стално доносе потрепштине тако да мигрантима ништа не недостаје за разлику од импровизованих кампова на Хоргошу и Келебији, где их има око стотинак.

Свима је понуђено да дођу у Суботицу али неки од њих то одбијају.

Мигранти имају своје жеље и планове. Тако мигрант из Пакистана каже да је последњих пет месеци у Србији, од тога два месеца у Суботици.

"Желим да идем у Италију, али граница је затворена, имам проблем. Желимо да се границе отворе, да идемо даље у Аустрију, Италију, рекао је мигрант из Пакистана.

"Отишао сам из своје земље јер је тамо рат између Индије и Пакистана, а ми смо између. Чекаћемо, можда ће Европска унија отворити границе. Желим да радим, ми смо сиромашни и морамо да зарадимо новац", рекао је он.

Мигрант из Кашмира каже да је тамо рат и да много људи гине сваког дана и зато је дошао овде.

"У Суботици сам два месеца. Желим да идем у Париз или Шпанију. Тамо има много могућности да нас заштите. Желео бих да започнем сопствени посао", каже мигрант из Кашмира.

Мигрант из Авганистана живи у Суботици већ три месеца, у Србији четири.

"Имамо велики проблем што је Мађарска затворила границу. Чекаћемо, месец, два три, годину дана ако треба, дотле живећемо овде. Услови у овом кампу су одлични", рекао је он.

Фатима из Авганистана има једанаест година.

"Моја породица броји шест чланова. Овде смо једну недељу. Желим да сви одемо у Немачку. У мојој земљи је рат, нема школе, тамо су лоши људи. Када порастем, желим да будем лекарка", рекла је Фатима.

Црвени крст Суботице сваки дан снабдева мигранте са три оброка и све је по Халал стандардима јер се поштују њихови обичаји.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи