Захтев за покретање прекршајног поступка против Ристичевића

Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности саопштио је да ће против РФЗО-а и члана Управног одбора фонда Марјана Ристичевића поднети захтеве за покретање прекршајног поступка.

Повереник је окончао поступак надзора над применом Закона о заштити податка о личности у РФЗО, поводом објављивања на интернету личних података малолетне осигуранице из матичне евиденције Фонда од стране Ристичевића и тим поводом упутио Упозорење, наводи се у саопштењу.

У поступку надзора утврђене су неправилности у поступању РФЗО у обради података о личности осигураника, како у виду њиховог стављања на располагање, без ваљаног правног основа, члану Управног одбора, тако и у виду непредузимања потребних техничких, кадровских и организационих мера заштите података о личности.

У саопштењу се наводи да је у поступку надзора утврђено да иако у изјашњењу РФЗО стоји да "подаци о личности појединачног осигураника нису доступни члановима Управног одбора", Ристичевић јесте телефонским путем добио податке о личности које је касније објавио.

Повереник је саопштио и да у вези са захтевом да се изјасни о правном основу и сврси објављивања података од стране члана Управног одбора, односно њиховом изношењу у расправи са политичким неистомишљеницима, као и о томе да ли је то евентуално урађено у име Фонда РФЗО наводи да "одговор на то питање може дати искључиво Ристичевић".

Повереник је утврдио да је реч о недозвољеној и кажњивој обради података на основу Закона о заштити података о личности и Закона о здравственом осигурању.

Како је наведено, повереник ће због основа сумње на кривично дело списе предмета доставити Републичком јавном тужилаштву да оно, с обзиром на то да се то кривично дело из става 1. и 2. гони по приватној тужби, а из става 3. по службеној дужности, одлучи да ли ће поступак по службеној дужности бити покренут као и о томе које конкретно тужилаштво би у том случају било надлежно.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи