Велики број Срба на протесту због "Трепче"

На магистралном путу Приштина–Рашка код места Рударе oдржан је протест због закона о "Трепчи", јавља дописник РТС-а. Упркос јакој киши, на протесту се окупио велики број Срба. Радницима "Трепче" придружили су се и запослени у другим институцијама на северу Косова.

На скупу су говорили председници општина на северу Косова, а придружили су им се и представници појединих општина јужно од Ибра.

Окупљање није спречила ни јака киша, а ово је најмасовнији протест до сада. На протесту су се могле видети државне и заставе "Трепче", а захтеве властима у Приштини прочитао је Зоран Тодић, председник привременог органа Општине Лепосавић.

Са протеста је затражено да Закон о "Трепчи" буде повучен и упозорено је да отимање српске имовине на Косову и Метохији може угрозити етничку структуру у српским срединама у покрајини.

Помоћник директора Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је на скупу да је Влада Републике Србије апсолутно против овог закона којим се предвиђа озакоњење отимања српске имовине.

Један од двојице српских министара у косовској Влади Љубомир Марић истакао је да Закон о "Трепчи2 води ка потпуном гашењу "Трепче" на северу Косова.

На лицу места су били и припадници косовске полиције који су покушавали да колико-толико регулишу саобраћај. 

Претходно је у Звечану одржана ванредна седница скупштина четири општине на северу Косова, поводом предлога закона косовске владе о будућности "Трепче", по којем би влада била власник 80 одсто имовине овог комбината.

Одборници позивају власти у Приштини да о овом питању разговарају са менаџментом "Трепче север", као и са представницима запослених, тј. синдикатом "Трепче" и правим власницима комбината "Трепча".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи