Затворима у Србији на располагању нова медицинска опрема

Здравствене службе свих 29 затвора у Србији од данас имају на располагању ручне ЕКГ апарате, пулсне оксиметре, апарате за притисак, инхалаторе и коморе за дозирање лека, чија ће употреба побољшати процес дијагностике али и бољу здравствену заштиту лица лишених слободе.

У саопштењу Управе за извршење кривичних санкција Министарства правде, напомиње се да ће благовремено постављена дијагноза у затвору или заводу у коме лице издржава казну, олакшати доношење одлуке о премештању у Специјалну затворску болницу или неку другу здравствену установу.

То ће, како је указано, утицати на смањење трошкова извођења лица из установа и њихово вођење у здравствене установе ван завода али и растеретити капацитете Специјалне затворске болнице у Окружном затвору у Београду, која је, као једина установа такве врсте у оквиру Управе за извршење кривичних санкција, изложена великом притиску везаном за бројно стање.

У оквиру ове набавке Специјална затворска болница у Београду добила је три ЕКГ апарата, пулсни оксиметар, комору за дозирање лека, 15 апарата за притисак, инхалатор, сет за реанимацију, два кардиолошка стетоскопа, полуаутоматски дефибрилатор, холтер ЕКГ-а, холтер ТА, два аспиратора и нову стоматолошку столицу.

Куповином ове опреме омогућено је обављање три нове дијагностичке процедуре: ултразвук срца, холтер притиска и ЕКГ-а.

Подизање нивоа здравствене заштите у оквиру пеналног система јесте и један од главних задатака постављених пред Управу од стране међународних институција, а и предуслов у оквиру поглавља 23 предприступних преговора за чланство у Европској унији, наводи се у саопштењу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи