Светски дан достојанственог рада

У свету и код нас облежава се Светски дан достојанственог рада. Међународна конфедерација синдиката, међу којима и Савез самосталних синдиката Србије и УГС Независност, покренули су кампању под слоганом "Зауставимо корпоративну похлепу".

Кампања има циљ да скрене пажњу јавности на захтеве синдиката за заустављање економске кризе и успостављање нове светске економије по мери човека, саопштио је Савез самосталних синдиката Србије, и позвао све да подрже синдикате у борби за достојанствен, безбедан и плаћен рад.

Обележавајући Дан достојанственог рада, синдикати посебно желе да укажу на модел глобалних ланаца снабдевања који доминира светском економијом, подстиче експлоатацију и неједнакост, слаби демократију и борбу за правду, а будућност чини све неизвеснијом, наводи се у саопштењу.

Владе, како се износи, не успевају да регулишу понашање мултинационалних компанија унутар граница својих земала и на глобалном нивоу због чега 94 одсто радника у глобалним ланцима снабдевања представља прикривену радну снагу, која заробљена у неформалном, прекарном раду, производи робе и услуге.

"Компаније их израбљују, изнајмљују, договарају пословне аранжмане, остварују баснословне профите, а при том, не преузимају никакву одговорност за своје запослене, " упозоравају синдикати и истичу да су они једина снага која је у стању да устане у одбрану радника и да се бори за правду и бољу будућност. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи