Како функционишу иностране пензије у Србији

Србија исплаћује око 43.000 пензија корисницима у бившим југословенским републикама, а само Хрватска има више од 47.000 пензионера у Србији. Због тога за та два фонда влада највеће интересовање. Једном годишње, правне службе пензијских фондова држава с којима имамо потписане социјалне споразуме бораве код нас, и њихови осигураници имају прилику да на лицу места разреше све дилеме. Исту обавезу има и наш фонд.

Од пензионера, много више проблема имају они који ће то тек постати. Зато, иако је далеко и од старосног услова и потребног стажа за пензионисање, Љубомир Рајковић је решен да на време регулише годину и 10 месеци радног стажа с почетка деведесетих у Осијеку.

"Tреба сад да потврдим све то, М-2 образац из Београда и све те податке да доставим у Немањину, а они ће послати опет у Осијек, иако је њима то већ послато једном", каже Љубомир Рајковић.

Радивоје Мињанић нема проблем са стажем, али има са индентификационим бројем, неопходним за остваривање сваког права. Мињанић каже да у Хрватској има радног стажа 14 година и 10 месеци, и онда не може да се снађе за тај ОИБ (лични идентификациони број), који му већ два пута траже.

У протекла три дана више од 250 хрватских осигураника у Србији било је у прилици да добије одговоре из прве руке.

"Знатан број питања се односи и на прерачуне пензија и заправо сам поступак тек прерачунатих пензија, надаље поступак остваривања права на инвалидску пензију, ток и процедуре правне истанце у Хрватској оних незадовољних који су са својим захтевом одбијени", каже Ивана Маручић из Завода за пензионо осигурање Хрватске.

После Хрватске, највише пензија у Србију стиже из Републике Српске и Федерације БиХ.

Крајем месеца саветодавне дане ће код нас имати фондови тих земаља, док ће тим нашег фонда боравити у Подгорици. Са Македонијом и Црном Гором имамо уравнотежену размену исплата пензија, у просеку око 5.000 корисника и са једне и друге стране.

"Комплетно, мимо држава региона, исплаћује се 12.000 пензија, највише у Немачкој, Француској, Швајцарској, Западној Европи", рекла је Јелица Тимотијевић из ПИО фонда.

Из тих земаља код нас стиже 217.000 пензија, а међу онима које исплаћује наш фонд по једна стиже и до пензионера у Чилеу и у Мексику.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи