НУНС: Неприхватљива неажурност Вишег суда у Београду

Независно удружење новинара Србије упозорило је на неажурност Вишег суда у Београду, због тога што су припремно рочиште по тужби председника НУНС-а Вукашина Обрадовића против главног и одговорног уредника дневног листа Информер Драгана Ј. Вучићевића заказали за 13. јануар 2017. године, иако је тужба поднета 31. марта 2016. године.

У саопштењу НУНС истиче да је Вукашин Обрадовић тужбу поднео због Вучићевићевог коментара под насловом "Марш, бре, џукело".

"Не желећи ни на који начин да вршимо притисак на правосуђе и уважавајући могућност да овај суд можда има превише предмета у раду, готово је несхватљиво да је за покретање овог поступка потребно чак девет и по месеци", навео је НУНС.

То удружење је оценило и да суд таквом праксом индиректно подстиче све већу присутност хајки, увреда, лажи, вулгарних и непримерених израза у појединим медијима.

"У Вишем суду у Београду морају да буду свесни да на овај начин обесхрабрују све оне који се сматрају оштећеним и желе да судским путем то докажу. Одуговлачење унедоглед оваквих и сличних судских предмета, са друге стране, подстиче поједине медије да без икакве мере пристојности настављају са најпримитивнијим вређањем грађана, што је најуочљивије управо код Информера", додали су у саопштењу.

НУНС је саопштио и да се не залаже за било какво ограничавање слободе изражавања, нарочито не судским пресудама, али да се мора санкционисати драстично кршење новинарског кодекса и свесно непоштовање минимума цивилизованог јавног говора.

У саопштењу НУНС подсећа и да Информер не прихвата надлежност Савета за штампу као саморегулаторног тела.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи