Медицински факултет у Печују отворио Одељење у Сомбору

Настава се у Сомбору одржава на мађарском језику, а наредне године биће и на енглеском. Десет девојака и један младић чине прву генерацију студената сомборског одељења.

Мелани Бечани каже да је од детињства желела да ради у медицини и да је срећна што јој се пружила прилика да учи близу села у коме живи.

"Планови су ми свакако да останем у Србији и да се запослим у некој болници, да ту помажем људима", прича Рита Видаркер.

Андреа Јањић каже да уче анатомију и латински, који није учила у средњој школи.

"Учимо анатомију, латински, што нисам имала у средњој школи и то ми је привилегија", додаје Андреа.

Уче у згради Мађарске грађанске касине у центру Сомбора. Како је стара 150 година, морала је да се реновира, за шта је новац обезбедила Мађарска.

"Мислимо да, пошто је у центру града и свакако окупља становништво мађарске националности, онда се једноставном одлуком дошло до тога да се овде отвори школа, а места смо имали", објашњава председница Мађарске грађанске касине у Сомбору, др Ержебет Кархер.

Направљене су четири учионице, библиотека и сала са рачунарима.

"Нажалост, и ми као и већина градова губимо, број становника се смањује сваке године и тежња нам је да то зауставимо и повећамо број, да буду академски грађани, радници наше болнице и дома здравља", објашњава помоћник градоначелника Сомбора Атила Прибила.

Ове године студентске клупе заузело је 11 студената. Према плану Универзитета у Печују, до 2020. године кроз то сомборско одељење проћи ће 100 студената.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи