Министарство утврђује околности у којима је страдао радник код Бујановца

С. М. из Гроцке погинуо је на железничкој станици у месту Ристовац код Бујановца, када га је затрпао камен приликом истовара из контејнера камиона, саопштило је Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Министарство апелује на послодавце да примене превентивне мере безбедности и здравља на раду.

Несрећа се догодила у недељу, око 10.30, када је С. М. (58), који је радио као возач камиона, због истовара активирао хидраулични систем за подизање контејнера.

С. М. је изашао из кабине камиона и отворио задњу страну контејнера, након чега се на њега сручио камен туцаник који је превозио. Радник је био запослен код послодавца "Железничког интегралног транспорта" д.о.о. Београд.

Инспекција рада у Врању је одмах по сазнању за несрећу изашла на лице места и започела инспекцијски надзор, а након утврђивања чињеничног стања предузеће све мере из своје надлежности.

Министарство и Инспекторат за рад апелују на послодавце и запослене да у циљу смањења ризика од повређивања и спречавања повреда на раду доследно примењују Закон о безбедности и здрављу на раду, с обзиром на то да поједини радници који су задобили смртне и тешке повреде на раду нису били пријављени или су ангажовани без претходног упознавања са технологијом рада.

Највећи број повреда на раду може се избећи применом превентивних мера у области безбедности и здравља на раду и коришћењем средстава и опреме за личну заштиту на раду.

Инспекторат подсећа послодавце да су дужни да са радно ангажованим особама закључе уговор о раду или други одговарајући уговор у складу са Законом о раду и да воде рачуна о њиховој стручној оспособљености, али и оспособљености за безбедан и здрав рад.

Послодавци су, такође, дужни да приликом организовања радног процеса обезбеде превентивне мере ради заштите живота и здравља запослених и радно место на коме су спроведене мере безбедности и здравља на раду.

Инспекторат за рад подсећа и запослене да су дужни да примењују прописане мере за безбедан и здрав рад, да наменски користе средства за рад и опасне материје и средства за личну заштиту на раду, те да у случају уочених недостатака известе послодавца или друго овлашћено лице.

Послодавца који не поштује Закон о раду, Закон о безбедности и здрављу на раду и подзаконске акте из те области запослени могу у писаној форми, путем имејла, телефона или лично да пријаве надлежној инспекцији рада.

Послодавци и запослени се могу обратити инспекцији рада и за потребна обавештења и савете у области безбедности и здравља на раду.

Подаци о адресама, имејл-адресама и бројевима телефона инспекције рада доступни су на сајту Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и на подсајту Инспектората за рад у оквиру тог сајта.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи