Православна капела у Приштини претворена у јавни тоалет

Недавно обновљена и очишћена гробљанска капела у Приштини је претворена у јавни тоалет и сметлиште, а више православних гробова је зарасло у коров, саопштила је Рашко-призренска епархија.

Стање је такво, иако се о гробљу наводно брине општинска комунална служба и што гробље обезбеђује плаћени чувар, наводе из Рашко-призренске епархије.

У Приштини је данас више српских гробова него што у граду има Срба. Већи део гробља је и даље у корову. 

"Приликом обиласка православног гробља у Приштини, јереј Саша Митровић је наишао на тужну и мучну слику. Недавно обновљена и очишћена гробљанска капела, претворена је у јавни тоалет и сметлиште, а више гробова зарасло је у коров", стоји у саопштењу.

Ове слике показују сличну ситуацију као у Храму Христа Спаса у центру града, где је Епархија Рашко-призренска недавно одлучила да очисти свој храм, на шта је реаговала Општина Приштина и послала инспекцију која је (без икаквог налога) забранила даље чишћење храма.

"Не знам да ли ће се инспекција појавити када будемо чистили гробље и када будемо чистили капелу, али ништа ме не би изненадило, али ми ћемо урадити оно што јесте наша обавеза, да сваки српски траг на КиМ буде пристојан и онакав какав је накада био", поручио је потпредседник косовске Владе Бранимир Стојановић. 

Будући да се ускоро приближавају Митровданске задушнице и да ће бројни верници из Приштине, од којих већина није у могућности да слободно живи у свом родном граду и врати се у њега, посетити своје гробове, Епархија ће морати да организује чишћење и гробљанске капеле и гробља, наводи се у саопштењу.

Епархија поставља и питање "да ли ће градоначелник Приштине бити ревносан да пошаље поново инспекцију и спречи чишћење Храма као што је до сада био ревносан у непредузимању било каквих да се хришћански православни објекти у граду не користе као јавни тоалет".

Епископ Теодосије је изјавио да је мучно и тешко разумљиво да се у главном граду Косова и Метохије у 21. веку хришћански објекти користе као јавни тоалети.

"Оно што је најтужнија слика на гробљу на самом улази јесте капела, која носи хришћанско обележје и која је потпуно запуштена, унутра се може наћи смеће и људски измет. То је застрашујући одраз некултуре и одсуства елементарних цивилизацијских норми", навео је владика Теодосије.

Однос власти према недовршеном храму и православном гробљу за црквене великодстојнике има једну поруку: "Да Срби овде нису добродошли и да једноставно када је овде живело на десетине хиљада наших сународника, православних Срба, данас је остало само на десетине", истиче владика. 

За одржавање и чување гробља у Приштини задужена је локална фирма "Хортикултура". Њени запослени су на гробљу радним данима. Викендом је гробље незаштићено, нема ко полицији да јави за било какав случај.

Приштинско гробље два пута годишње посети на стотине раслељених Срба. Следећи њихов долазак најављен је за суботу, на Задушнице.Градоначелник Приштине Шпенд Ахмети недавно је у интервјуу КИМ радију изјавио да Општина није задужена да проверава да ли се верски објекти скрнаве и оштећују, па зато ништа није предузето приликом скрнављења и подметањау пожара у Храму Христа Спаса.

Међутим, како је Ахмети изјавио, Општина има одговорност да спречи било какве радове у тим објектима (укључујући чишћење и кречење).

"Овакве злоупотребе верских слобода представљају срамоту за косовско друштво", изјавио је Теодосије, нагласивши да Цркву нико не може да спречи да чува достојанство својих објеката и брани их од оних који их упорно скрнаве.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи