Почиње нова академска година

Почетак октобра је и почетак нове академске године. За бруцоше – свечани пријеми. Они старији академци, као и њихови професори, кажу да је у овој години најбитније да се изради и усвоји нови Закон о високом образовању, јер је постојећи у пракси показао многе недостатке.

За 250.000 студената почиње нова академска година. Већини бруцоша је ово и први радни дан. На Електротехничком факултету је, на пример, награђено петоро најбољих на пријемном испиту.

"Што се старијих тиче, покушаћу да мало на факултету, хајде да кажем, нормализијем строгост наставника. Идеја је да не постоје претерно строги професори већ да два-три изузетка, да кажемо, на неки начин елиминишемо. А што се осталог тиче, покушавамо да направимо атмосферу у којој ће се пратити најновија знања и одмах презентовати деци", истиче декан Електротехничког факултета УБ проф. Зоран Јовановић.

Студенти старијих година, у зависности од факултета, на наставу крећу до средине октобра, по завршетку испитног рока.

"Тако да је све донекле свечано донекле радно, пошто се паралелно са тим дешавају уписи, људи су доста дуго чекали на то да виде да ли је 48 бодова услов за рангирање за буџет или није, да ли су генерације уписане 2013. добиле продужену годину. Ево коначно је стигао и тај допис, тако да је тензија мало пала", рекао је председник Савеза студената Београда Борјан Соковић.

Старије колеге имају савете за бруцоше.

"Желим им једну успешну годину, да буду вредни и упорни. То је пре свега кључ успеха на ЕТФ-у", наводи студент продекан ЕТФ-а Миодраг Јаковић.

"Порука свим студентима јесте да раде, да буду вредни, да се знање увек исплати, и да се наравно укључе у процес доношења одлука, да нам се обрате, да смо ми ту увек да их саслушамо, као и увек до сада, и да се надамо да ћемо заједно бити партнери и Министарству и Универзитету у самом том систему одлучивања", истиче студент проректор Универзитета у Београду Марија Радовановић.

За почетак – састанак студената у Крагујевцу – тема израда новог Закона о високом образовању, што годинама траже и студенти и професори.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи