Петронијевић: Неопходне измене постојећег Закона о азилу

Земље ЕУ ће наставити да пребацују одговорност са једне земље на другу када је реч о мигрансткој кризи, рекао је за РТС извршни директор Групе 484 Владимир Петронијеновић. Додао је да, иако је балканска рута затворена, мигранти ће наставити да пристижу у Србију и због тога је битно да с епромени постојећи закон о азилу.

Петронијевић је гостујући у Дневнику РТС-а коментарисао и резултате референдума о мигрантима у Мађарској.

"Референдум у Мађарској није успео, што јесте изненађење али и да јесте не би имао законске консеквенце. Циљ референдума у Мађарској је био да пре свега Виктор Орбан провери своју снагу али и да позиционира Мађартску пред преговоре о будућности ЕУ после Брегзита", рекао је извршни директор Групе 484.

Сматра да Виктор Орбан, заједно са осталим државама Вишеградске групе, жели више од уставних промена, тачније промену темељних уговора на којима почива ЕУ. Циљ је да националне државе поново добију веће компетенције.

"Мађарска није прва земља која је поставила баријере на границама али јесте перјаница промоције политике одбране хришћанске европе од муслимана. Не очекујем промену мађарске политике када је реч о мигрантима а ни мигрантске политике Европе. Балканска рута јесте затворена али договора у Европи још нема а одговорност се и даље пребацује са земље на земљу", рекао је Петронијевић.

У Србију недељно уђе између 500 и 700 миграната а тренутно се у нашој земљи налази око 7.000 миграната.

"Свакако да је Србија 2015. године била позитиван пример у региону. То је био заједнички напор свих сегмената у друштву од државе, преко невладиног сектора до појединаца али мигранти ће и даље наставити да пристижу због чега је неопходно изменити постојећи Закон о азилу", рекао је Владимир Петронијевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи