Стојановић разочаран односом Приштине према цркви и гробљу

Заменик премијера Косова Бранимир Стојановић рекао је да је разочаран односом локалне самоуправе Приштине према Храму Христа спаса, као и због тога што се не одржава православно гробље у том граду.

Бранимир Стојановић је за Бету рекао да ће Срби којима је стало и до српских гробаља и цркава неће дозволити да ситуација буде као што је сада.

"Као што смо се прикључили акцији чишћења недовршеног српског православног Храма Христа спаса, исто тако, због непостојања добре воље општине Приштина да уради свој посао, ми ћемо урадити оно што је потребно, односно очистићемо православно гробље у Приштини да расељени за задушнице могу да приђу гробовима својих сродника", рекао је за Стојановић.

Представници косовских Срба и ранијих година су у два наврата организовали чишћење тог гробља.

Око две трећине српског православног гробља у Приштини данас је потпуно запуштено и зарасло у коров, самоникло дрвеће и друго растиње, због чега је у већи део гробља око старе капеле готово немогуће прићи гробовима.

На том православном гробљу очишћен је само мањи део око улаза и око нове капеле, а очишћено је и јеврејско као и део римокатоличког гробља која се налазе у склопу тог градског гробља у Приштини.

Доскорашњи приштински парох Дарко Маринковић раније је рекао за Бету да је за чишћење гробља преко општине била задужена једна градска фирма, а да је једногодишњи уговор за поправку порушених надгробних споменика на том гробљу истекао и да од тада нико не ради на поправци сломљених надгробних плоча.

На том гробљу још нису санирана ни два кратера која су начиниле бомбе испаљене на то гробље у време НАТО бомбардовања 1999. године.

Расељени приштински Срби најавили су да ће, као и свих година до сада, и ове године доћи на градско православно гробље у Приштину да за задушнице петог новембра запале свеће на гробовима своји сродника.

Расељени приштевац Зоран Плећаш рекао је за Бету да расељени Приштевци очекују да надлежни очисте то гробље како би расељени Срби из централне Србије и интерно расељени у српским селима око Приштине могли нормално да приђу гробовима својих рођака.

"Надамо се да ћете скинути трње мрака са гробова наших милих и дозволити им да гледају косовско небо, када сте ту лепоту отргли из очију њихових живих потомака", поручио је Плећаш.

Нови приштински парох Саша Митровић, који је данас обишао запуштено градско православно гробље у Приштини, рекао је да без благослова епископа Епарије рашко-призренске не може да даје изјаве за медије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи